cizelat dex - definiţie, sinonime, conjugare
CIZELÁ, cizelez, vb. I. 1. Tranz. A prelucra. a finisa sau a ornamenta cu dalta, cu ciocanul etc. diferite obiecte (de metal) pentru a le da forma sau aspectul dorit. 2. Tranz. Fig. A aduce îmbunătăţiri (de stil, de exprimare) unei lucrări (literare, ştiinţifice); a ciopli. 3. Tranz. şi refl. Fig. A face să capete sau a căpăta deprinderi civilizate, cultură etc. – Din fr. ciseler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CIZELÁT, , cizelaţi, -te, adj. 1. (Despre obiecte metalice) Prelucrat, finisat, ornamentat cu dalta, cu ciocanul etc. 2. Fig. (Despre opere literare, ştiinţifice) Care a fost îmbunătăţit (din punct de vedere al stilului, al exprimării). 3. Fig. Care şi-a însuşit deprinderi civilizate, cultură etc. – V. cizela.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CIZEL//Á ~éz tranz. 1) (mai ales piese metalice) A aduce la condiţiile dorite, perfecţionând prin anume operaţii; a definitiva; a finisa. 2) fig. (texte) A îmbunătăţi prin redactare minuţioasă; a şlefui. 3) A face să se cizeleze. /<fr. ciseler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CIZEL//Á mă ~éz intranz. (despre persoane) A căpăta deprinderi de comportare politicoasă; a deveni manierat; a se ciopli; a se şlefui; a se civiliza. /<fr. se ciseler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CIZELÁ vb. I. tr. A lucra, a ciopli, a scobi, a orna cu dalta. ♦ (Fig.) A şlefui; a împodobi, a înfrumuseţa (o operă, o scriere etc.). [< fr. ciseler].
(Dicţionar de neologisme)

CIZELÁT, -Ă adj. (Despre obiecte) Lucrat minuţios, finisat (cu dalta). ♦ (Fig.) Lucrat cu îngrijire, migălit; înfrumuseţat; rafinat. [< cizela].
(Dicţionar de neologisme)

CIZELÁ vb. tr. 1. a lucra, a ciopli, a orna cu dalta. 2. (fig.) a şlefui; a înfrumuseţa (o operă, o scriere etc.). (< fr. ciseler)
(Marele dicţionar de neologisme)

cizelá vb., ind. prez. 1 sg. cizeléz, 3 sg. şi pl. cizeleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CIZELÁ vb. 1. a şlefui. (~ cu dalta un material.) 2. v. stiliza.
(Dicţionar de sinonime)

CIZELÁ vb. v. civiliza, cultiva, rafina, stila.
(Dicţionar de sinonime)

CIZELÁT adj. 1. şlefuit. (Un material dur ~.) 2. v. sti-lizat.
(Dicţionar de sinonime)

CIZELÁT s. v. cizelare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ci ciz cize cizel cizela

Cuvinte se termină cu literele: at lat elat zelat izelat