clasificare dex - definiţie, sinonime, conjugare
CLASIFICÁ, clasífic, vb. I. Tranz. A împărţi sistematic, a repartiza pe clase sau într-o anumită ordine. ♦ Refl. şi tranz. A ocupa sau a stabili cuiva un anumit loc la un examen, la un concurs etc. pe baza notelor, calificativelor, rezultatelor obţinute. – După fr. classifier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CLASIFICÁRE, clasificări, s.f. Acţiunea de a (se) clasifica şi rezultatul ei; distribuire, repartizare, sistematică pe clase sau într-o anumită ordine; clasificaţie. – V. clasifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CLASIFICÁ clasífic tranz. 1) A repartiza sistematic în clase sau în categorii. 2) (persoane) A face să se clasifice. /<fr. classifier, germ. Klassifizieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CLASIFICÁ mă clasífic intranz. (despre persoane) A se plasa pe un anumit loc pe baza rezultatelor obţinute în cadrul unui concurs sau examen. /<fr. se classifier, germ. Klassifizieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CLASIFICÁ vb. I. tr. A împărţi, a rândui sistematic, a repartiza pe clase, pe categorii; a clasa. ♦ A face clasificarea unor elevi, a unor candidaţi etc., potrivit rezultatelor obţinute la probele examinatorii. [P.i. clasífic. / cf. it. classificare, fr. classifier].
(Dicţionar de neologisme)

CLASIFICÁRE s.f. Acţiunea de a clasifica şi rezultatul ei; repartizarea sistematică pe clase sau într-o anumită ordine; clasificaţie. [< clasifica].
(Dicţionar de neologisme)

CLASIFICÁ vb. I. tr. a împărţi sistematic, a repartiza pe clase, pe categorii după anumite criterii. II. refl., tr. a ocupa, a stabili un anumit loc unui elev, unui candidat la un examen, concurs etc., potrivit notelor (rezultatelor) obţinute. (< fr. classifier)
(Marele dicţionar de neologisme)

clasificá vb., ind. prez. 1 sg. clasífic, 3 sg. şi pl. clasífică
(Dicţionar ortografic al limbii române)

clasificáre s. f., g.-d. art. clasificării; pl. clasificări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CLASIFICÁ vb. 1. v. aranja. 2. v. clasa. 3. a ierarhiza. (~ elevii în ordinea mediilor.)
(Dicţionar de sinonime)

CLASIFICÁRE s. 1. v. aranjare. 2. v. clasare. 3. ie-rarhizare. (~ elevilor în ordinea mediilor.) 4. cla-sificaţie. (Criterii de ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cl cla clas clasi clasif

Cuvinte se termină cu literele: re are care icare ficare