claviatură dex - definiţie, sinonime, conjugare

claviatură

[Sinonime]
CLAVIATÚRĂ, claviaturi, s.f. 1. Totalitatea clapelor la pian, la orgă, la acordeon, la maşina de scris etc. 2. Totalitatea butoanelor de comandă care pun în funcţiune un mecanism, o maşină etc. [Pr.: -vi-a-] – Din germ. Klaviatur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CLAVIATÚR//Ă ~i f. 1) (la unele instrumente muzicale, aparate, maşini de scris etc.) Ansamblu de clape şi de butoane. 2) Totalitate a butoanelor de comandă care pun în funcţiune un mecanism, o maşină etc. [G.-D. claviaturii; Sil. -vi-a-] /<germ. Klaviatur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CLAVIATÚRĂ s.f. Sistemul clapelor şi al butoanelor de ton la orgă, la pian, la acordeon, la aparatele de radio, la maşina de scris etc. [Pron. -vi-a-, pl. -ri. / < germ. Klaviatur].
(Dicţionar de neologisme)

CLAVIATÚRĂ s. f. 1. sistemul clapelor la orgă, pian, clavecin, acordeon etc. 2. totalitatea clapelor sau a butoanelor de comandă la maşina de scris ori la calculat etc. 3. grup de robinete care deservesc conductele legate la o pompă, la un rezervor. (< germ. Klaviatur)
(Marele dicţionar de neologisme)

claviatură, s.f. sg. (adol.) dantură. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

claviatúră s. f. (sil. -vi-a-), g.-d. art. claviatúrii; pl. claviatúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CLAVIATÚRĂ s. 1. (MUZ.) (înv.) tastatură. (~ unui pian.) 2. (TEHN.) tastatură. (~ unor aparate elec-tronice.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cl cla clav clavi clavia

Cuvinte se termină cu literele: ra ura tura atura iatura