clei dex - definiţie, sinonime, conjugare

clei

[Sinonime]
CLEI, cleiuri, s.n. 1. Substanţă vâscoasă asemănătoare cu gelatina, extrasă din oase, din peşte, din unele plante sau obţinute pe cale sintetică, cu ajutorul căreia se pot lipi între ele diverse obiecte sau părţi de obiecte. ♢ Expr. (Fam.) A fi clei = a) a nu şti absolut nimic (atunci când este ascultat la şcoală, la un examen etc.); b) a fi foarte beat. 2. Suc gros care se scurge din scoarţa unor arbori şi care are proprietatea de a se solidifica în contact cu aerul. – Din sl. klej.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CLEI ~uri n. 1) Soluţie vâscoasă cu proprietăţi adezive care serveşte la lipitul diverselor materiale. 2) Suc gros ce se scurge din scoarţa unor copaci. ~ de prun.A fi ~ a) a nu fi pregătit la obiect; b) a fi foarte beat. /<sl. klej
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cléi (cléiuri), s.n. – 1. Lipici, pap. – 2. Substanţă care lipeşte (pentru prins păsări). – 3. Gumă, latex, răşină. – 4. Cerumen, ceară din ureche. – 5. (Adj., arg. şcolăresc) Care nu ştie nimic; se spune despre elevii care nu ştiu să răspundă la întrebări. – 6. (Arg.) Închisoare (numai în expresia a pune clei, a închide). – Var. (înv.) hlei. Sl. klej (Miklosich, Slaw. Elem., 25; Lexicon, 291; Cihac, II, 61); cf. ceh. klej, slov. klêj, pol., rus. kléj, sb. klija. – Der. clei (var. înclei, încleia), vb. (a lipi cu pap); cleială, s.f. (lipire cu pap); cleios, adj. (lipicios); cleitor, adj. (care lipeşte cu pap); desclei(a), vb. (a dezlipi). Cf. năclăi.
(Dicţionarul etimologic român)

clei2 adj. invar. 1. care nu ştie absolut nimic (la o examinare). 2. foarte beat. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

clei1 cleiuri s.n. 1. contact sexual. 2. spermă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

clei s. n., pl. cléiuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

clei s.m. sg. (reg.) trifoi, lucernă.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
CLEI s. lipici. (A prinde ceva cu ~.)
(Dicţionar de sinonime)

CLEI s. v. ceară, cerumen.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cl cle

Cuvinte se termină cu literele: ei lei