clinometru dex - definiţie, sinonime, conjugare

clinometru

CLINOMÉTRU, clinometre, s.n. Nume dat mai multor instrumente care servesc la măsurarea unghiurilor în plan vertical faţă de orizont, a unghiurilor zenitale faţă de verticala unui loc, a unghiului format de un strat geologic sau de suprafaţa pământului cu un plan orizontal etc. – Din fr. clinomètre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CLINOMÉTR//U ~e n. (în navigaţie, geodezie etc.) Instrument cu care se determină înclinarea unui obiect faţă de planul orizontal. /<fr. clinometre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CLINOMÉTRU s.n. 1. Instrument pentru măsurarea unghiurilor verticale faţă de orizont sau a unghiurilor zenitale faţă de verticala locului. 2. Instrument care determină înclinarea avionului sau a chilei unei nave. [< fr. clinomètre, cf. gr. klino – înclin, metron – măsură].
(Dicţionar de neologisme)

CLINOMÉTRU s. n. 1. instrument pentru măsurarea unghiurilor verticale faţă de orizont şi zenitale faţă de verticala locului. 2. instrument care măsoară unghiul de înclinare a straturilor geologice. ♢ piesă din compunerea unei busole geologice pentru determinarea înclinării straturilor. (< fr. clinomètre)
(Marele dicţionar de neologisme)

clinométru s. n. (sil. -tru), art. clinométrul; pl. clinométre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: cl cli clin clino clinom

Cuvinte se termină cu literele: ru tru etru metru ometru