cliper dex - definiţie, sinonime, conjugare

cliper

CLÍPER, clipere, s.n. Navă rapidă cu pânze, de mari dimensiuni, cu cel puţin trei catarge şi cu puntea superioară mult ridicată la proră şi la pupă. – Din fr., engl. clipper, germ. Klipper.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CLÍPER ~e n. Velier rapid, de dimensiuni mari, cu trei sau patru catarge, care serveşte mai ales la transportul cerealelor. /<engl. clipper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CLÍPER1 s.n. 1. Navă de comerţ cu vele, cu viteză mare, pentru curse lungi, folosită mai ales în ultima jumătate a sec. XIX. ♦ Barcă de sport cu o formă specială care îi dă supleţe la manevre. 2. Avion de cursă lungă, folosit la transportul rapid de oameni şi de materiale. [Pl. -re. / < engl., fr. clipper].
(Dicţionar de neologisme)

CLÍPER2 s.n. 1. Lampă electrică cu lumină galbenă intermitentă, montată la intersecţia unor străzi. 2. Semnalizator clipitor la bordul unui automobil. [Pl. -re. / < engl. clipper].
(Dicţionar de neologisme)

CLÍPER1 s. n. 1. velier de cursă lungă, foarte rapid, cu arboradă bogată. ♢ barcă de sport cu o formă specială care îi dă supleţe la manevre. 2. avion de cursă lungă pentru transportul rapid de oameni şi materiale. (< fr., engl. clipper, germ. Klipper)
(Marele dicţionar de neologisme)

CLÍPER2 s. n. 1. lampă electrică cu lumină galbenă intermitentă, montată la intersecţia unor străzi. 2. semnalizator clipitor la bordul unui automobil. (< engl. clipper)
(Marele dicţionar de neologisme)

clíper s. n., pl. clípere
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: cl cli clip clipe

Cuvinte se termină cu literele: er per iper liper