coală dex - definiţie, sinonime, conjugare

coală

COÁLĂ, coli, s.f. Foaie dreptunghiulară de hârtie (albă sau colorată), de celofan, de carton etc. ♦ (Şi în sintagma coală de tipar) Unitate de măsură pentru volumul unei cărţi, unui articol etc., egală cu 16 pagini tipărite. ♦ (Şi în sintagma coală editorială) Unitate de măsură pentru volumul unei cărţi, unui articol etc., egală de obicei cu 20 de pagini dactilografiate. Coală de autor = coală editorială egală cu 40 000 de semne tipografice sau cu 3 000 cm2 de desen. ♦ Totalitatea mărcilor sau timbrelor tipărite pe aceeaşi foaie dreptunghiulară de hârtie şi nedesprinse unele de altele. [Pl. şi: coale] – Din ngr. kólla.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COÁLĂ coli f. 1) Foaie dreptunghiulară de hârtie, de carton etc. de dimensiuni diferite. 2) Unitate de măsură pentru volumul producţiei editoriale şi tipografice, egală cu 16 pagini tipărite. ~ de autor. ~ editorială. [G.-D. colii; Sil. coa-lă] /<ngr. kólla
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

coálă (-óli), s.f. – Foaie dreptunghiulară de hîrtie, de carton etc. – Mr. acoală, colă. Ngr. ϰόλλα, din it. colla „coadă” (Roesler 570; Murnu 15; Cihac, II, 648); cf. bg. kola.
(Dicţionarul etimologic român)

coálă s. f., g.-d. art. cólii; pl. coli
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: co coa coal

Cuvinte se termină cu literele: la ala oala