cocardă dex - definiţie, sinonime, conjugare

cocardă

COCÁRDĂ, cocarde, s.f. Insignă sau panglică (de obicei în culorile naţionale) purtată de militari la chipiu sau de civili la piept în anumite împrejurări solemne. ♦ Emblemă care reprezintă un partid, un curent etc. ♦ Floare artificială pe care o poartă la piept nuntaşii. – Din fr. cocarde.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COCÁRD//Ă ~e f. 1) Emblemă în relief prinsă pe partea de dinainte a chipiurilor sau a şepcilor de uniformă ca semn distinctiv. 2) Insignă cu culorile naţionale purtată la anumite ocazii. 3) înv. Floare de ceară albă purtată de nuntaşi la piept. [G.-D. cocardei] /<fr. cocarde
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

COCÁRDĂ s.f. Insignă (adesea în culorile naţionale) pe care o poartă militarii la chipiu sau civilii la pălărie. ♦ Emblemă a unei grupări politice, a unui curent etc. ♦ Floare (de ceară) purtată de nuntaşi la butonieră. [< fr. cocarde].
(Dicţionar de neologisme)

COCÁRDĂ s. f. 1. bucată de panglică (în culorile naţionale) sau insignă purtată de militari la chipiu sau de civili la pălărie ori la piept, în anumite împrejurări. 2. floare de ceară albă purtată de nuntaşi la butonieră. (< fr. cocarde)
(Marele dicţionar de neologisme)

cocárdă s. f., g.-d. art. cocárdei; pl. cocárde
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: co coc coca cocar cocard

Cuvinte se termină cu literele: da rda arda carda ocarda