cod dex - definiţie, sinonime, conjugare
COD1 s.m. Peşte marin din nordul Oceanului Atlantic, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua). – Din engl. cod.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COD2, coduri, s.n. 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. Cod penal. Codul munciiAnsamblu de reguli privind comportarea cuiva. 2. Sistem de semne sau de semnale convenţionale care serveşte la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări. ♢ Cod poştal = număr atribuit unei localităţi sau străzi. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor şi condensatoarelor. 3. (Biol.; în sintagma) Cod genetic = mecanism prin care se înregistrează, se conservă şi se transmite informaţia ereditară. – Din fr. code.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COD ~uri n. 1) Ansamblu de reguli, de precepte sau de prescripţii referitoare la conduită. ~ de onoare. ~ul vieţii. 2) Culegere de reguli juridice dintr-o anumită ramură a dreptului; codice ~ul muncii. ~ penal. 3) Sistem de simboluri, care are destinaţia de a reprezenta şi a transmite o informaţie; cifru. ~ secret. 4) Culegere de simboluri, care are destinaţia de a reprezenta şi a transmiteo informaţie secretă; cifru. ~ internaţional. 5) Sistem riguros de relaţii structurale între semne şi ansambluri de semne. ~ lingvistic. ~ grafic.~ poştal sistem de cifre, indicând localitatea şi numărul oficiului poştal al destinatarului, care se înscrie pe trimiterile poştale, pentru a fi cartate cu ajutorul tehnicii automate. ~ genetic sistem de înregistrare, conservare şi de transmitere a infor-maţiei ereditare. /<fr. code
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

COD s.n. 1. Culegere de legi dintr-un anumit domeniu al dreptului. ♢ Codul muncii = ansamblu de norme care reglementează raporturile de muncă. ♦ (Fig.) Culegere de norme referitoare la un anumit domeniu de activitate. 2. Sistem de simboluri (semne) care este folosit ca să reprezinte şi să transmită informaţii (mesaje). 3. (Biol.) Codul genetic = sistem natural prin care se înregistrează, se conservă şi se transmite informaţia ereditară. [< fr. code, cf. lat. codex].
(Dicţionar de neologisme)

COD s.m. (Zool.) Peşte marin din nordul Atlanticului, cu trei aripioare dorsale. [< engl. cod].
(Dicţionar de neologisme)

COD1 s. n. 1. act normativ cuprinzând normele juridice dintr-o anumită ramură a dreptului ♢ (fig.) ansamblu de norme privind comportarea normală. 2. sistem de semne (simboluri) folosit în reprezentarea şi transmiterea informaţiilor sau a mesajelor. o ~ poştal = indicativ prin cifre sau litere, corespunzător fiecărei localităţi, care facilitează cartarea corespondenţei. 3. ~ genetic = reprezentare biochimică a informaţiei genetice; ~ de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor reprezentând parametrii principali ai rezistorilor şi condensatoarelor. (< fr. code)
(Marele dicţionar de neologisme)

COD2 s. m. peşte marin din nordul Atlanticului, cu trei aripioare dorsale; moruă. (< engl. cod)
(Marele dicţionar de neologisme)

cod (peşte) s. m.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cod (act, sistem) s. n., pl. códuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

COD s.m. (Iht.) În general, peşte marin din fam. gadidae, având corpul mai mult sau mai puţin alungit, acoperit cu solzi mici, moi şi zimţaţi; este peştele de consum cel mai important din lume, răspândit în zonele nordice ale Oceanului Atlantic şi ale celui Pacific. Codul propriu-zis sau morua (Gadus morhua), preponderent în Oceanul Atlantic, atinge lungimea de 1,5 m, are spatele cenuşiu cu pete rotunde cafenii (engl. Atlantic cod); cel din Pacific (Gadus macrocepahlus) este mai deschis la culoare, gălbui cu pete maronii (engl. Pacific cod, gray cod) şi de talie mai mică. Se comercializează drept cod pătat. Adesea, sub denumirea de cod se comercializează şi celelalte specii de gadidae; v. eglefin, merlan, bacaliar, merluciu, leng, pollack (cod negru).
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
COD s. 1. (JUR.) (înv.) codice, condică, pravilă. (~ de legi.) 2. v. cifru.
(Dicţionar de sinonime)

COD s. (IHT.; Gadus morrhua) moruă, (înv., în Transilv.) ştocfiş.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co

Cuvinte se termină cu literele: od