coloniale dex - definiţie, sinonime, conjugare
COLONIÁL, -Ă, coloniali, -e, adj. Care ţine de colonii1 şi de colonialism, privitor la colonii; aflat în colonii, provenind din colonii; în stare de colonie. ♢ Putere colonială = stat cu una sau mai multe colonii. Politică colonială = colonialism. Război colonial = război dus de un stat pentru cucerirea de colonii1 (2) sau pentru menţinerea coloniilor cucerite anterior. [Pr.: -ni-al] – Din fr. colonial.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COLONIÁLE s.f. pl. Articole alimentare de băcănie (ceai, cafea etc.) provenite din ţări exotice (în trecut, adesea, din ţări coloniale) sau p. ext. produse în interiorul ţării. [Pr.: -ni-a-]. – Din fr. [denrées] coloniales, germ. Kolonial[waren].
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COLONIÁL ~ă (~i, ~e) Care ţine de colonie; provenit din colonie. Politică ~ă. [Sil. -ni-al] /<fr. colonial
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

COLONIÁL, -Ă adj. Referitor la colonii; provenit din colonii; în stare de colonie. ♢ Putere colonială = stat capitalist cu colonii pe care le exploatează; politică colonială = acţiune de asuprire şi de subjugare economică, politică şi naţională, dusă de statele capitaliste în colonii. [Pron. -ni-al. / < fr. colonial].
(Dicţionar de neologisme)

COLONIÁLE s.f.pl. Articole alimentare de băcănie importate din ţări exotice sau (p. ext.) produse în interiorul ţării. [< germ. Kolonialwaren].
(Dicţionar de neologisme)

COLONIÁL, -Ă adj. referitor la colonii, la colonialism; în (din) colonii; în stare de colonie. o putere ~ă = stat capitalist cu colonii; politică ~ă = acţiune de asuprire şi subjugare economică, politică şi naţională, în colonii (<fr. colonial)
(Marele dicţionar de neologisme)

COLONIÁLE s. f. articole alimentare de băcănie (piper, ceai, cacao etc.) importate din ţări exotice. (<fr. coloniales, germ. Kolonial/waren/)
(Marele dicţionar de neologisme)

coloniál adj. m. (sil. -ni-al), pl. coloniáli; f. sg. coloniálă, pl. coloniále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

coloniále s. f. pl. (sil. -ni-a-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
COLONIÁLE s. pl. (prin Mold.) băcănii (pl.), (grecism înv.) bacalica. (~ şi delicatese.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co col colo colon coloni

Cuvinte se termină cu literele: le ale iale niale oniale