colonie dex - definiţie, sinonime, conjugare

colonie

[Sinonime]
COLONÍE1, colonii, s.f. 1. (În antichitate) Cetate sau oraş întemeiat, în scopuri comerciale sau strategice, de fenicieni, de greci sau de alte popoare pe teritorii străine. ♦ Oraş întemeiat de romani în ţinuturile cucerite, având rol economic, administrativ şi militar. 2. Teritoriu ocupat şi administrat de o naţiune străină şi care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc. 3. Grup compact de persoane (de aceeaşi origine) aşezat într-o ţară sau într-o regiune a unei ţări şi care provine din imigrare sau din strămutare. 4. Grup de copii trimişi la odihnă în staţiuni climaterice sau balneare; loc unde este găzduit acest grup de copii. 5. Grup de animale din aceeaşi specie, care duce viaţa în comun. Colonie de corali. ♢ Colonie microbiană = grup de bacterii aflat în cultură pe medii sociale, vizibil cu ochiul liber, derivat dintr-un germen unic sau dintr-un număr redus de germeni care s-au înmulţit pe loc. – Din fr. colonie, lat. colonia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COLÓNIE2 s.f. (Şi în sintagma apă de colonie) Lichid parfumat, fabricat din alcool şi diverse uleiuri vegetale, folosit în cosmetică. – Din fr. [eau de] Cologne.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COLONÍ//E ~i f. 1) (la fenicieni şi la grecii antici) Cetate sau oraş, întemeiat în scopuri militare sau comerciale, pe un teritoriu străin. 2) Ţară, de obicei slab dezvoltată, aflată sub dominaţia politică şi economică a altui stat. 3) Grup compact de persoane de aceeaşi naţionalitate, care locuiesc într-o ţară străină sau în alt oraş. 4) Aşezământ pentru reeducarea prin muncă. ~ de copii. 5) Grup de animale din aceeaşi specie care trăiesc în comun. ~ de corali. [Art. colonia; G.-D. coloniei; Sil. -ni-e] /<fr. colonie, lat. colonia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

COLÓNIE f. : Apă de ~ soluţie din esenţe aromate şi alcool întrebuinţată ca articol de cosmetică. /<fr. [eau de] Cologne n. pr.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

colónie (-ii), s.f. – Lichid parfumat folosit în cosmetică. – Var. odicolon. Fr. (eau de) Cologne.
(Dicţionarul etimologic român)

COLONÍE1 s.f. 1. (Ant.) Cetate sau oraş întemeiat de o altă cetate sau de un alt stat pe teritoriul unei ţări străine cu scopuri comerciale. 2. Ţară (regiune) lipsită de independenţă politică şi economică, dependentă politic-administrativ de un stat metropolă capitalist. 3. Grup, comunitate aparţinând unei naţionalităţi care s-a stabilit într-o ţară străină şi menţine între membrii săi legături strânse. 4. Grup de copii trimişi la odihnă într-o staţiune balneoclimaterică. 5. (Biol.) Grupare de indivizi din aceeaşi specie care duc viaţă în comun. [Gen. -iei. / cf. fr. colonie, it., lat. colonia].
(Dicţionar de neologisme)

COLÓNIE2 s.f. Apă de colonie = amestec parfumat de alcool şi uleiuri vegetale, folosit în cosmetică. [< it. colonia < acqua di Colonia].
(Dicţionar de neologisme)

COLONÍE1 s. f. 1. (ant.) cetate-oraş întemeiată de o altă cetate sau de un alt stat pe teritoriul unei ţări străine, cu scopuri comerciale. 2. teritoriu, ţară lipsită de independenţă politică şi economică, sub dominaţia unui stat imperialist (metropolă); posesiune (2). 3. grup de persoane de aceeaşi cetăţenie sau naţionalitate stabilit într-o ţară străină. 4. grup de copii trimişi la odihnă într-o staţiune balneoclimaterică. 5. grup de animale superioare sau de plante unicelulare din aceeaşi specie care duc viaţă în comun. (<fr. colonie, lat. colonia)
(Marele dicţionar de neologisme)

COLÓNIE2 s. f. apă de Colonia = amestec parfumat de alcool şi uleiuri vegetale. (<fr. /eau de/ Cologne)
(Marele dicţionar de neologisme)

coloníe (teritoriu, grup) s. f., art. colonía, g.-d. art. coloníei; pl. coloníi, art. coloníile
(Dicţionar ortografic al limbii române)

colónie (apă de Colonia) s. f. (sil. -ni-e), art. colónia (sil. -ni-a), g.-d. colónii, art. colóniei
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
COLONÍE s. posesiune, (înv.) slobozie. (O ~ spaniolă din America.)
(Dicţionar de sinonime)

COLÓNIE s. v. apă de Colonia.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co col colo colon coloni

Cuvinte se termină cu literele: ie nie onie lonie olonie