comisie dex - definiţie, sinonime, conjugare

comisie

COMÍSIE, comisii, s.f. 1. Colectiv organizat care funcţionează pe lângă o instituţie, o adunare etc. şi care are sarcina de a face propuneri, de a lua hotărâri sau de a executa mandate în cazuri speciale. 2. Organism internaţional sau organ al unei organizaţii internaţionale. 3. (Înv.) Secţie de poliţie. [Var.: comisiúne s.f.] – Din rus. komissiia, fr. commission.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COMÍSI//E ~i f. Organ permanent sau temporar alcătuit dintr-un grup de persoane cu împuterniciri speciale pe lângă o instituţie sau o organizaţie. ~ electorală. ~ de admitere. ~ de conducere. [Art. comisia; G.-D. comi-siei; Sil. -si-e] /<rus. kommissija, fr. com-mission
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

comisíe (-íi), s.f. – 1. Colectiv organizat care funcţionează pe lîngă o instituţie, o adunare etc. – 2. Organism internaţional. – 3. (Înv.) Secţie de poliţie. – Var. comisión (înv.), comisiune. Lat. commissio (sec. XVIII). Var., care în sec. XVIII se folosea cu sensul curent de „misiune, comisie”, se foloseşte numai ca termen comercial, cu sensul de „comandă; remuneraţie procentuală primită pentru mijlocirea unei afaceri”, în timp ce comisie se foloseşte cu sensul de „colectiv organizat, adunare, delegaţie”. Var. pare a proveni din germ. Kommission. – Der. comisiona, vb. (a încredinţa; a însărcina; a împuternici), din fr. commissionner; comisionar, s.m.
(Dicţionarul etimologic român)

COMÍSIE s.f. 1. Grup de persoane alese de o adunare sau numite de o autoritate în vederea hotărârii şi executării unor sarcini sociale. 2. (Jur.) Savârşire a unei acţiuni oprite de lege. [Gen. -iei, var. comisiune s.f. / cf. fr. commission, rus. komissiia, it. commissione, lat.med. commissio].
(Dicţionar de neologisme)

COMÍSIE s. f. 1. colectiv însărcinat cu hotărârea unor imperative sociale sau pentru supravegherea unor activităţi ori evenimente. o ~ de judecată = organ obştesc de influenţare şi jurisdicţie. 2. organism internaţional sau organ al unei organizaţii internaţionale. (< fr. commission, rus. komissiia)
(Marele dicţionar de neologisme)

comísie s. f. (sil. -si-e), art. comísia (sil. -si-a), g.-d. art. comísiei; pl. comísii, art. comísiile (sil. -si-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: co com comi comis comisi

Cuvinte se termină cu literele: ie sie isie misie omisie