comparație dex - definiţie, sinonime, conjugare

comparație

[Sinonime]
COMPARÁŢIE, comparaţii, s.f. 1. Examinare a două sau a mai multor lucruri, fiinţe sau fenomene, făcută cu scopul de a se stabili asemănările şi deosebirile dintre ele. ♢ Grad de comparaţie = formă pe care o ia adjectivul şi unele categorii de adverbe pentru a arăta măsura mai mică sau mai mare în care un substantiv sau un verb posedă însuşirea sau caracteristica exprimată de acel adjectiv sau adverb. Termen de comparaţie = cuvânt, expresie sau noţiune care serveşte pentru a compara ceva. ♢ Expr. În comparaţie cu... = comparativ, faţă de... A nu suferi comparaţie = a fi mai presus de orice alt obiect sau fiinţă cu care ar putea fi comparat. 2. Figură de stil care constă în alăturarea a două obiecte, persoane, acţiuni etc. pe baza unor însuşiri comune. [Var.: (înv.) comparaţiúne s.f.] – Din lat. comparatio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COMPARÁŢI//E ~i f. 1) Alăturare a unor lucruri sau fiinţe pentru a stabili asemănările şi deosebirile dintre ele. 2) Figură de stil care constă în confruntarea a două elemente dintr-un enunţ cu scopul de a reliefa anumite însuşiri specifice asemănătoare. 3): Grade de ~ categorie gramaticală specifică pentru adjectiv (şi adverb), având trei aspecte: pozitiv, comparativ şi superlativ. [Art. com-paraţia; G.-D. comparaţiei; Sil. -ţi-e] /<lat. comparatio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

COMPARÁŢIE s.f. 1. Alăturare a mai multor lucruri, fiinţe, evenimente, fenomene pentru a stabili asemănări sau deosebiri între ele; asemănare, comparare. ♦ Forme ale adjectivului şi ale adverbului care indică un anumit grad al însuşirii, al caracteristicii denumite de adjectivul sau de adverbul respectiv. ♢ Termen de comparaţie = expresie, idee care serveşte pentru a compara ceva. 2. Alăturare a două lucruri, persoane etc. pe baza unor trăsături sau a unor însuşiri comune. [Gen. -iei, var. comparaţiune s.f. / cf. lat. comparatio, it. comparazione].
(Dicţionar de neologisme)

COMPARÁŢIE s. f. 1. stabilire a asemănărilor şi deosebirilor dintre lucruri, fiinţe, idei; comparare. 2. categorie gramaticală a adjectivului şi adverbului, prin care se evidenţiază un anumit grad al însuşirii. o termen de ~ = expresie, idee care serveşte pentru a compara ceva. 3. figură de stil constând în relevarea raportului de asemănare dintre două lucruri, persoane sau acţiuni. (< lat. comparatio, după fr. comparaison)
(Marele dicţionar de neologisme)

comparáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. comparáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. comparáţiei; pl. comparáţii, art. comparáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
COMPARÁŢIE s. comparare, confruntare, paralelă, paralelism. (O ~ convingătoare între ...)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co com comp compa compar

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie ratie aratie