condensa dex - definiţie, sinonime, conjugare
CONDENSÁ, condenséz, vb. I. 1. Refl. (Despre vapori) A se transforma în lichid, prin (răcire şi) comprimare. ♦ A acumula electricitate. 2. Tranz. şi refl. A (se) face mai dens. ♦ Tranz. Fig. A scurta exprimarea; a comprima, a prescurta. – Din fr. condenser, lat. condensare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CONDENS//Á ~éz tranz. 1) A face să se condenseze; a comprima. 2) fig. (texte) A micşora prin reducerea numărului de cuvinte; a prescurta. /<fr. condenser, lat. condensare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CONDENS//Á se ~eáză intranz. 1) (despre vapori, gaze) A trece din stare gazoasă în stare lichidă; a se transforma în lichid. 2) A deveni (mai) dens; a se densifica. /<fr. condenser, lat. condensare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CONDENSÁ vb. I. 1. refl., tr. A (se) transforma în lichid. 2. refl., tr. A deveni sau a face să devină mai dens. ♦ tr. A acumula electricitate. 3. tr. (Fig.) A scurta exprimarea; a se exprima în mai puţine cuvinte; a comprima, a prescurta. [< fr. condenser, cf. it., lat. condensare].
(Dicţionar de neologisme)

CONDENSÁ vb. I. refl. (despre vapori) a se transforma (prin răcire) în lichid. II. refl., tr. a (se) face mai dens. III. tr. (fig.) a scurta o expunere; a comprima, a prescurta. (< fr. condenser, lat. condensare)
(Marele dicţionar de neologisme)

condensá vb., ind. prez. 1 sg. condenséz, 3 sg. şi pl. condenseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONDENSÁ vb. v. concentra, prescurta, reduce, rezuma, scurta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co con cond conde conden

Cuvinte se termină cu literele: sa nsa ensa densa ndensa