conferință dex - definiţie, sinonime, conjugare

conferință

[Sinonime]
CONFERÍNŢĂ, conferinţe, s.f. 1. Expunere făcută în public asupra unei teme din domeniul ştiinţei, artei, politicii etc., cu intenţia de a informa, de a instrui, de a omagia etc. 2. Reuniune a reprezentanţilor unor state, ai unor organizaţii politice, ştiinţifice etc., cu scopul de a dezbate şi de a hotărî asupra unor probleme curente şi de perspectivă ale activităţii lor. 3. For superior al unei organizaţii de partid, care se întruneşte pentru a dezbate probleme ale activităţii organizaţiei, a alege organele sale de conducere etc. 4. Consfătuire, convorbire. ♢ Conferinţă de presă = întâlnire în cadrul căreia o personalitate a vieţii politice, sociale, culturale etc. face o expunere sau declaraţii şi răspunde la întrebările reprezentanţilor presei. [Var.: (înv.) conferénţă s.f.] – Din fr. conférence, lat. conferentia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CONFERÍNŢ//Ă ~e f. 1) Expunere în public a opiniilor asupra unei teme (ştiinţifice, politice etc.). 2) Reuniune a reprezentanţilor unor state (organizaţii politice, obşteşti etc.) cu scopul de a face un schimb de păreri asupra unor probleme importante. ~ de pace. ~ internaţională.~ de presă întâlnire în cadrul căreia o personalitate a vieţii politice (sociale, culturale etc.) face o expunere şi răspunde la întrebările reprezentanţilor presei. [G.-D. conferinţei] /<fr. conférence, lat. conferentia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CONFERÍNŢĂ s.f. 1. Cuvântare, discurs, expunere făcută în public referitor la o temă ştiinţifică, literară etc. 2. Adunare a reprezentanţilor unor state, ai unor organizaţii etc. pentru a discuta şi a lua hotărâri în anumite chestiuni. ♦ For superior al unui partid (comunist), care se întruneşte atunci când nu poate fi convocat congresul. 3. Consfătuire, convorbire. ♢ Conferinţă de presă = întâlnire între oameni de stat, oameni politici etc. şi reprezentanţi ai presei pentru a lămuri o anumită problemă, pentru discuţii cu caracter informativ etc. [Var. conferenţă s.f. / cf. lat. conferentia, fr. conférence, it. conferenza].
(Dicţionar de neologisme)

CONFERÍNŢĂ s. f. 1. expunere făcută în public asupra unei teme din domeniul ştiinţei, artei etc. 2. reuniune a reprezentanţilor unor state, organizaţii etc. pentru a discuta şi a lua hotărâri în anumite chestiuni. o ~ la nivel înalt = întrunire a unor şefi de state sau de guverne. 3. for superior al unei organizaţii de partid, care se întruneşte pentru a dezbate probleme ale organizaţiei, a alege organele sale de conducere etc. 4. consfătuire, convorbire. o ~ de presă = întâlnire între o personalitate a vieţii politice, sociale sau culturale şi reprezentanţi ai presei. (< fr. conférence, lat. conferentia)
(Marele dicţionar de neologisme)

conferínţă s. f., g.-d. art. conferínţei; pl. conferínţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONFERÍNŢĂ s. cuvânt, (înv.) prelegere. (În ~ sa vorbitorul a dezbătut...)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co con conf confe confer

Cuvinte se termină cu literele: ta nta inta rinta erinta