confrunta dex - definiţie, sinonime, conjugare
CONFRUNTÁ, confrúnt, vb. I. Tranz. 1. A pune faţă în faţă două sau mai multe persoane pentru a verifica adevărul spuselor lor. 2. A pune faţă în faţă obiecte, opere, fenomene etc., pentru a le verifica sau a le compara. 3. Refl. A putea face faţă unei situaţii, probleme etc. (deosebit de) dificile. – Din fr. confronter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CONFRUNTÁ confrúnt tranz. 1) (fiinţe, obiecte, fenomene) A examina simultan sau succesiv pentru a stabili similitudinile şi diferenţele; a compara. 2) jur. (martori) A interoga concomitent pentru a verifica autenticitatea declaraţiilor. /<fr. confronter, lat. confruntare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CONFRUNTÁ mă confrúnt intranz. A se afla în faţa unei situaţii sau probleme dificile. /<fr. se confronter, lat. confruntare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

confruntá (-t, -át), vb. – 1. A pune faţă în faţă pentru a verifica adevărul. – 2. A verifica, a compara. Fr. confronter, asimilat la frunte.
(Dicţionarul etimologic român)

CONFRUNTÁ vb. I. tr. A pune faţă în faţă (mai multe opere, acte, obiecte, fenomene etc.) pentru a (le) verifica sau a (le) compara. ♦ (Jur.) A pune faţă în faţă două sau mai multe persoane pentru a verifica concordanţa celor spuse de ele. [P.i. confrúnt. / cf. fr. confronter, it., lat.med. confrontare < con – cu, frons – frunte].
(Dicţionar de neologisme)

CONFRUNTÁ vb. I. tr. 1. (jur.) a pune faţă în faţă mărturii, acuzaţii pentru a controla concordanţa celor declarate. 2. a pune faţă în faţă (opere, acte, obiecte) pentru a (le) verifica sau a (le) compara. II. refl. a avea de făcut faţă, de găsit o soluţie unei probleme, unei dificultăţi. (< fr. confronter, lat. confrontare)
(Marele dicţionar de neologisme)

confruntá vb., ind. prez. 1 sg. confrúnt, 3 sg. şi pl. confrúntă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONFRUNTÁ vb. 1. v. compara. 2. v. întâlni.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co con conf confr confru

Cuvinte se termină cu literele: ta nta unta runta frunta