considera dex - definiţie, sinonime, conjugare
CONSIDERÁ, consíder, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A (se) privi, a (se) socoti (ca...) ♢ Expr. (Tranz.) considerând că...= având în vedere că... ♦ Tranz. A cinsti, a stima. 2. Tranz. A analiza, a studia, a cerceta. – Din fr. considérer, lat. considerare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CONSIDERÁ consíder tranz. 1) (de obicei, urmat de o propoziţie complementară) A găsi de cuviinţă; a gândi; a crede; a socoti. ♢ Considerând că... având în vedere că... 2) A aprecia printr-o judecată; a socoti; a crede. Considerăm acest fapt drept o încălcare flagrantă a legii. 3) (persoane) A desemna printr-un calificativ, de obicei depreciativ; a califica; a numi; a face; a taxa; a eticheta. 4) (persoane) A trata cu consideraţie; a preţui; a aprecia. 5) A supune unei analize; a analiza; a cerceta; a studia; a investiga. /<fr. considérer, lat. considerare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CONSIDERÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) socoti, a (se) privi ca... 2. tr. A cerceta, a analiza. [P.i. consíder. / cf. fr. considérer, it., lat. considerare].
(Dicţionar de neologisme)

CONSIDERÁ vb. I. tr., refl. a (se) socoti, a (se) crede. II. tr. 1. a fi de părere. 2. a cerceta, a analiza. 3. a cinsti, a stima. (< fr. considérer, lat. considerare)
(Marele dicţionar de neologisme)

considerá vb., ind. prez. 1 sg. consíder, 3 sg. şi pl. consíderă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONSIDERÁ vb. 1. a aprecia, a chibzui, a crede, a găsi, a gândi, a judeca, a opina, a socoti, (pop.) a chiti, a cugeta, (înv.) a cunoaşte, a număra. (Eu ~ că aşa trebuie să facem.) 2. a crede, a găsi, a socoti, a vedea. (Această circumstanţă o ~ de bun augur.) 3. a socoti, (rar) a proclama, (înv.) a prochema, a proclamarisi. (Esop a ~ limba un mare rău.) 4. a socoti, (fig.) a taxa. (Îl ~ drept mincinos.) 5. a se crede, a se închipui, a se socoti, a se vedea, (pop.) a se ţine. (Se ~ inteligent.) 6. v. aprecia.
(Dicţionar de sinonime)

CONSIDERÁ vb. v. analiza, cerceta, examina, investiga, studia, urmări.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co con cons consi consid

Cuvinte se termină cu literele: ra era dera idera sidera