construiesc dex - definiţie, sinonime, conjugare

construiesc

[Conjugare] [Sinonime]
CONSTRUÍ, construiesc, vb. IV. Tranz. 1. A forma un întreg (o clădire, o maşină etc.) legând în mod trainic şi în ordinea cerută părţile lui componente după un plan prestabilit; a realiza o construcţie de proporţii vaste, care necesită lucrări numeroase, variate şi complexe. 2. A desena o figură geometrică. 3. (Lingv.) A aşeza cuvintele în frază ţinând seama de regulile gramaticale sau de efectul stilistic urmărit. ♦ Refl. (despre părţile de vorbire) A se folosi în anumite construcţii gramaticale. – Din fr. construire, lat. construere.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CONSTRU//Í ~iésc tranz. 1) (case, ziduri etc.) A realiza prin lucrări de construcţie; a zidi; a clădi; a ridica; a înălţa; a dura; a edifica. 2) (maşini) A face după un anumit proiect. 3) (figuri geometrice) A desena pe baza dimensiunilor date. 4) fig. A înfăptui printr-un efort creator. ~ o viaţă nouă. 5) (enunţuri, fraze, propoziţii) A forma selectând şi aşezând cuvintele în conformitate cu regulile gramaticale sau cu efectul stilistic scontat. [Sil. -stru-i] /<fr. construire, lat. construere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CONSTRUÍ vb. IV. tr. 1. A face, a ridica o clădire, un edificiu etc. ♦ (Fig.) A alcătui, a clădi. 2. A desena, a trasa o figură geometrică. 3. A aşeza cuvintele într-o frază conform regulilor gramaticale sau ţinând cont de efectul stilistic urmărit. ♦ refl. (Despre cuvinte) A se folosi în anumite construcţii gramaticale. [< fr. construire, cf. lat. construere, rus. construirovati].
(Dicţionar de neologisme)

CONSTRUÍ vb. I. tr. 1. a face, a ridica o clădire, un edificiu, o maşină etc. ♢ (fig.) a alcătui, a organiza; a dispune, a combina. 2. a desena, a trasa o figură geometrică. 3. (lingv.) a realiza o construcţie (4). II. (refl. despre cuvinte) a se folosi de anumite construcţii gramaticale. (< fr. construire, lat. construere)
(Marele dicţionar de neologisme)

a clădi / construi castele în Spania expr. (livr.) a-şi face planuri irealizabile. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

construí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. construiésc, imperf. 3 sg. construiá; conj. prez. 3 sg. şi pl. construiáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONSTRUÍ vb. 1. a clădi, a dura, a face, a înălţa, a ridica, a zidi, (livr.) a edifica, (înv.) a temeia. (~ o nouă şcoală.) 2. v. alcătui.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A construi ≠ a dărâma, a demola, a distruge, a ruina
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: co con cons const constr

Cuvinte se termină cu literele: sc esc iesc uiesc ruiesc