contaminat dex - definiţie, sinonime, conjugare
CONTAMINÁ, contaminez, vb. I. 1. Tranz. A transmite o boală molipsitoare; a infecta, a molipsi. 2. Refl. (Lingv.; despre două limbi) A se încrucişa; (despre două cuvinte) a se influenţa reciproc (schimbându-şi forma). 3. Fig. A influenţa , a înrâuri. – Din fr. contaminer, lat. contaminare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CONTAMINÁT, -Ă, contaminaţi, -te, adj. Care a suferit acţiunea de contaminare; molipsit. – V. contamina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CONTAMIN//Á ~éz tranz. A face să se contamineze; a contagia; a infecta; a molipsi; a umple. /<fr. contaminer, lat. contaminare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CONTAMIN//Á mă ~éz intranz. A se îmbolnăvi, venind în contact cu o sursă de infecţie; a contracta o infecţie; a se contagia; a se infecta; a se molipsi; a se umple. /<fr. contaminer, lat. contaminare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CONTAMINÁ vb. I. 1. tr., refl. A transmite sau a căpăta o boală molipsitoare; a (se) infecta; a (se) molipsi. 2. refl. (Despre două limbi) A se încrucişa; (despre două cuvinte) a se influenţa reciproc. [< fr. contaminer, cf. it., lat. contaminare – a amesteca].
(Dicţionar de neologisme)

CONTAMINÁ vb. I. tr., refl. a transmite agenţi patogeni; a (se) infecta; a (se) molipsi. II. refl. (despre două limbi) a se încrucişa; (despre două cuvinte) a se influenţa reciproc (schimbându-şi forma); (despre elemente folclorice) a se întrepătrunde. III. tr. (fig.) a influenţa, a înrâuri. (< fr. contaminer, lat. contaminare)
(Marele dicţionar de neologisme)

contaminá vb., ind. prez. 1 sg. contaminéz, 3 sg. şi pl. contamineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONTAMINÁ vb. v. molipsi.
(Dicţionar de sinonime)

CONTAMINÁT adj. v. molipsit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co con cont conta contam

Cuvinte se termină cu literele: at nat inat minat aminat