coordonată dex - definiţie, sinonime, conjugare
COORDONÁT, -Ă, coordonaţi, -te, adj., s.f. I. Adj. 1. Pus de acord (cu celelalte părţi sau în toate părţile sale); armonizat, orânduit. 2. (Lingv.; în sintagma) Propoziţie coordonată (şi substantivat, f.) = propoziţie care stă în raport de coordonare cu alta. II. S.f. 1. (Mat.) Fiecare dintre elementele (numere, distanţe, unghiuri etc.) care caracterizează poziţia unui punct în raport cu un sistem de referinţă. 2. (Geogr.) Sistem de cercuri imaginare (meridiane şi paralele) trasate pe suprafaţa globului pământesc, cu ajutorul cărora se determină poziţia unui punct de pe glob. 3. (Astron.) Sistem de numere care pot fi concretizate prin linii şi care servesc la determinarea poziţiei unui astru. ♦ (La pl.; în sintagma) Coordonate ecliptice = latitudinea şi longitudinea aştrilor pe sfera cerească, raportate la ecliptică. 4. (Fig.) Dată (II). Coordonatele planului de muncă. – V. coordona.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COORDONÁT//Ă ~e f. 1) mat. Fiecare dintre numerele care precizează poziţia unui punct faţă de un sistem de referinţă dat. 2): ~e geografice mărimi care determină poziţia unui punct pe suprafaţa Pământului (latitudinea, longitudinea şi înălţimea în raport cu nivelul mării). 3): ~e astronomice numere cu ajutorul cărora se determină poziţia unui astru. [Sil. co-or-] /<fr. coordonnée
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

COORDONÁT, -Ă adj. Pus de acord; în raport de coordonare. ♢ Propoziţie coordonată (şi s.f.) = propoziţie (principală sau secundară) care stă pe acelaşi plan cu alta, fără a depinde de ea din punct de vedere gramatical. [Var. coordinat, -ă adj. / cf. fr. coordonné, it. coordinato].
(Dicţionar de neologisme)

COORDONÁTĂ s.f. 1. (Mat.) Fiecare dintre numerele care precizează poziţia unui punct faţă de un sistem de referinţă dat. ♦ (Fig.) Direcţie; cadru. 2. (La pl.) Sistem de linii imaginare prin care se determină poziţia unui punct de pe glob. 3. Sistem de determinare a poziţiei aştrilor prin raportare la diferite sisteme de referinţă. [Var. coordinată s.f. / cf. fr. coordonnée, it. coordinata].
(Dicţionar de neologisme)

COORDONÁT, -Ă I. adj. pus de acord. o propoziţie ~ă (şi s. f.) = propoziţie care se află în raport de coordonare cu alta. II. s. f. 1. (mat.) fiecare dintre numerele care precizează poziţia unui punct faţă de un sistem de referinţă dat. 2. (pl.) sistem de cercuri imaginare (meridiane şi paralele) prin care se determină poziţia unui punct de pe glob. o ĕ astronomice = sistem de linii care permit determinarea poziţiei aştrilor pe bolta cerească. 3. (fig.) direcţie, reper; situaţie; cadru. (< fr. coordonné)
(Marele dicţionar de neologisme)

coordonátă s. f., pl. coordonáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
COORDONÁTĂ s. v. indicator.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co coo coor coord coordo

Cuvinte se termină cu literele: ta ata nata onata donata