coropișniță dex - definiţie, sinonime, conjugare

coropișniță

[Sinonime]
COROPÍŞNIŢĂ, coropişniţe, s.f. Insectă dăunatoare plantelor, cu corpul greoi şi cu picioarele anterioare ca nişte lopeţi, care trăieşte în pământ şi care atacă, în special, culturile de grădinărie (Gryllotalpa vulgaris). [Var.: coropéşniţă s.f.] – Din bg. konopištica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COROPÍŞNIŢ//Ă ~e f. Insectă dăunătoare plantelor, cu corpul greoi, cu picioarele din faţă ca nişte lopeţi, care trăieşte în pământ şi se hrăneşte cu rădăcini. [G.-D. coropişniţei] /<bulg. konopištica
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

coropişníţă (coropíşniţe), s.f. – Insectă dăunătoare (Gryllotalpa vulgaris). – Numeroase var.: coropijniţă, coropiştniţă, conopişteriţă, cînepişteriţă, (cu)coanachifteriţă. Probabil din bg. konopištica, şi este de la konopĭ „cînepă” (DAR). Este posibil şi să se plece de la sl. skoropošĭštĭnŭ sau skoropodvižĭnikŭ „mobil, agil”, de la skorŭ „rapid”; în acest caz celelalte forme ar fi ceea ce par, adică etimologii populare. Din sl. šturici „animal” după Miklosich, Slaw. Elem., 53; de la konoplja šturici „animal de cînepă”, după Philippide, Principii, 108.
(Dicţionarul etimologic român)

coropíşniţă s. f., g.-d. art. coropíşniţei; pl. coropíşniţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
COROPÍŞNIŢĂ s. (ENTOM.; Gryllotalpa vulgaris) (reg.) chifteriţă, rac, (Bucov.) coroi, (Transilv.) păduche-de-cal.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co cor coro corop coropi

Cuvinte se termină cu literele: ta ita nita snita isnita