costa dex - definiţie, sinonime, conjugare
COSTÁ, pers. 3 cóstă, vb. I. 1. Intranz. A avea un preţ, o valoare în bani; a preţui. ♦ A se putea obţine numai cu contravaloarea în bani; a costisi. ♦ A fi scump. 2. Intranz. şi tranz. (Măsura valorii fiind altceva decât banii) A (se) plăti cu..., a (se) dobândi cu preţul a... ♢ Expr. (Tranz.) Ce mă costă? = nu am ce pierde. Nu mă costă (nimic) = mi-e uşor, nu-mi cere nici un efort. – Din it. costare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A COSTÁ pers. 3 cóstă 1. intranz. 1) A avea un anumit cost; a reprezenta o anumită valoare (bănească); a valora; a face; a preţui. 2) A avea un preţ mare; a fi scump. 2. tranz. A obliga la anumite eforturi (sau cheltuieli) fizice sau morale. Reîntoarcerea în ţară l-a costat mult. ♢ Ce mă costă? nu-mi cere nici un efort; e foarte uşor. /<it. costare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

costá (-t, át), vb. – A avea un preţ, o valoare. – Var. costisi, custa, coşt(ăl)ui. Mr. custisire. It. costare. Nu apare în texte anterioare începutului sec. XIX, dar a ajuns repede să fie folosit curent datorită comerţului. Var. costisi (înv.) din ngr. ϰοστίζω; custa este rezultat al confuziei cu dubletul custa; şi coştălui (Trans.) se explică prin mag. kostálni, din germ. kosten. – Der. cost, s.n. (preţ, cost, cheltuială), din it. costo. Var., din Trans. este dublet al lui cuştului, vb. (a gusta), de la acelaşi cuvînt mag.
(Dicţionarul etimologic român)

COSTÁ vb. I. 1. intr. A avea un anumit preţ, o valoare în bani, a valora. 2. intr., tr. A (se) obţine cu preţul a..., a (se) plăti cu... 3. (Fig.) A necesita anumite sforţări, sacrificii, bunuri. / < it. costare, cf. germ. kosten].
(Dicţionar de neologisme)

COSTÁ vb. intr. 1. a avea un anumit preţ, a valora. 2. a se obţine cu preţul a..., a se plăti cu... 3. (fig.) a necesita anumite eforturi, sacrificii. (< it. costare)
(Marele dicţionar de neologisme)

costá vb., ind. prez. 3 sg. şi pl. cóstă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
COSTÁ vb. a face, a fi, a reveni, (rar) a preţui, (înv. şi reg.) a veni, (înv.) a costisi. (Cât ~ metrul de stofă?)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co cos cost

Cuvinte se termină cu literele: ta sta osta