coti dex - definiţie, sinonime, conjugare
CÓT, (I 1) coate şi (I 2, 3, 4) coturi, s.n., (II) coţi, s.m. I. S.n. 1. (Anat.; la om) Partea exterioară a articulaţiei dintre humerus şi cubitus, care uneşte braţul cu antebraţul. ♢ Loc. adv. Cot la cot = alături; împreună. ♢ Expr. A da din coate = a) a-şi face loc împingând pe alţii; b) a lupta (fără scrupule) pentru a ieşi dintr-o încurcătură, pentru a obţine o situaţie. A lega cot la cot = a lega (pe cineva) cu mâinile la spate (alături de altul). A-şi da coate (sau cu cotul) = a-şi face semne (cu cotul); a coti (2). A băga mâinile până-n (sau până la) coate = a fura mult şi fără jenă. (Fam.) A-i arăta (sau a-i întoarce) cuiva cotul = a refuza pe cineva în mod batjocoritor; a nu lua în seamă, a trata cu indiferenţă. Mă doare-n cot! = puţin îmi pasă! ♦ Compus: coate-goale s.m. invar. = (depr.) om sărac. ♦ Parte a mânecii care acoperă cotul (I 1). ♦ (La cal) Parte ieşită în afara articulaţiei de la mijlocul picioarelor de dinapoi. 2. Loc. porţiune unde un drum, o vale etc. îşi schimbă brusc direcţia; cotitură, întorsătură. ♦ Meandră (a unei ape curgătoare). 3. Tub curbat în forma unui arc de cerc, folosit pentru a face legătura între două conducte cu direcţii diferite. 4. (Reg.) Colţ, unghi, ungher. II. S.m. Veche unitate de măsură pentru lungimi egală cu 0,664 metri (în Muntenia) sau cu 0,637 metri (în Moldova), care reprezenta distanţa de la cot (I 1) până la încheietura palmei; p. ext. măsură considerată, subiectiv, mare sau mică, după împrejurări. ♢ Expr. A scoate (sau a-i ieşi cuiva) limba de-un cot, se zice când cineva face un efort (fizic) peste măsură de mare. ♦ Bucată de material textil măsurată cu această unitate de măsură. ♦ (Reg.) Vergea de lemn sau de metal pentru măsurarea lungimii. – Lat. cubitus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COTÍ, cotesc, vb. IV. 1. Intranz. (Despre râuri, drumuri etc.) A schimba direcţia, a face un cot (I 2); (despre fiinţe sau vehicule) a face o cotitură, a părăsi drumul drept; a cârmi. ♦ Tranz. (Neobişnuit) A îndrepta în altă direcţie. ♦ Tranz. A conduce pe cineva pe un drum întortocheat. 2. Tranz. (Rar) A atinge, a lovi cu cotul (I 1) pentru a-şi face loc. ♦ Refl. recipr. A-şi face semn (reciproc) cu cotul. – Din cot.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

COT3 coţi m. înv. Veche unitate de măsură pentru lungimi egală cu aproximativ 60 cm. ♢ A scoate limba de-un ~ a) a se sufoca de oboseală; b) a depune eforturi ce depăşesc propriile puteri. /<lat. cubitus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A COT//Í ~ésc 1. intranz. 1) (despre ape curgătoare, drumuri etc.) A face un cot; a lua altă direcţie. 2) (despre fiinţe sau vehicule) A-şi schimba direcţia iniţială, luând-o într-o parte; a face o cotitură; a întoarce; a cârni. 2. tranz. 1) A îndrepta în altă direcţie. 2) (persoane) A conduce pe un drum cu multe cotituri. 3) rar A înghionti cu cotul pentru a-şi face loc. /Din cot
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE COT//Í mă ~ésc intranz. rar A-şi face semn (concomitent) cu cotul. /Din cot
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cot, coţi s.m. an de detenţie. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

coti, cotesc v.t. a fura. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

cot (unitate de măsură) s. m., pl. coţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

Státu-Pálmă-Bárba-Cot s. pr. m.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cotí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. cotésc, imperf. 3 sg. coteá; conj. prez. 3 sg. şi pl. coteáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cóti! (cúti!) interj. (reg.) cuvânt folosit pentru alungarea viţeilor.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
COT s. I. 1. v. cotitură. 2. v. meandru. II. (prin Transilv.) şing. (Un ~ de pânză.)
(Dicţionar de sinonime)

COTÍ vb. 1. a cârmi, a vira, (rar) a cârmui, (pop.) a cârni, (Mold.) a cotigi, (înv.) a şovăi. (A ~ un autovehicul.) 2. a o lua, a merge. (O ~ la stânga.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co cot

Cuvinte se termină cu literele: ti oti