covârşi dex - definiţie, sinonime, conjugare
COVÂRŞÍ, covârşésc, vb. IV. Tranz. A depăşi, a întrece (cu mult) în măsură, în număr, în forţă etc.; p. ext. a copleşi, a învinge. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A COVÂRŞ//Í ~ésc tranz. 1) A depăşi cu mult (din punctul de vedere al dimensiunii, cantităţii etc.). 2) rar A bate într-o luptă sau într-o întrecere; a birui; a învinge; a bate. /cu + vârf
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

covîrşí (-şésc, -ít), vb. – 1. A depăşi. – 2. A da pe dinafară, a trece peste. – 3. A inunda, a invada. – 4. A copleşi. – 5. A învinge, a supune, a domina. Se pare că trebuie plecat de la un sl. *povrŭšiti „a copleşi”. S-a produs desigur o schimbare de prefix, ca în covîrnipovîrni, probabil sub influenţa lui cotropi, sau a expresivităţii mai mari a lui co-. Cf. vîrf. După Puşcariu, Dacor., VI, 313 şi DAR, de la expresia rom. cu vîrf „plin”; pe lîngă diferite dificultăţi însă, acest tip de compunere ar fi ciudat în rom. După Scriban, din sl. vrŭšiti cu prefix ku. – Der. covîrşitor, adj. (copleşitor; prea puternic).
(Dicţionarul etimologic român)

covârşí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. covârşésc, imperf. 3 sg. covârşeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. covârşeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
COVÂRŞÍ vb. 1. v. copleşi. 2. a(-l) copleşi, a(-l) împresura, a(-l) năpădi, a(-l) prinde. (Îl ~ gândurile.) 3. v. răzbi. 4. v. năpădi. 5. v. întrece.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: co cov cova covar covars

Cuvinte se termină cu literele: si rsi arsi varsi ovarsi