crampon dex - definiţie, sinonime, conjugare

crampon

CRAMPÓN, crampoane, s.n. 1. Piron de oţel cu secţiune pătrată, cu care se fixează pe traverse şinele de cale ferată. 2. Bucată mică de talpă groasă, de cauciuc sau de material plastic care se aplică pe talpa unor bocanci de sport, pentru a asigura stabilitatea jucătorilor pe teren. 3. Rădăcină adventivă a unei plante agăţătoare, prin care aceasta se prinde de copaci, de ziduri etc. – Din fr. crampon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRAMP//ÓN ~oáne n. 1) Cui de oţel cu care se fixează pe traverse şinele de cale ferată. 2) Bucată mică de piele, cauciuc, lemn sau cuie de metal fixate pe talpa unor bocanci de sport pentru a împiedica alunecarea. 3) Rădăcină adventivă a plantelor agăţătoare, cu ajutorul căreia se agaţă de corpurile din apropiere. /<fr. crampon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CRAMPÓN s.n. 1. Piron cu care se fixează de traversă şina de cale ferată. 2. Mică bucată de talpă sau de cauciuc care se aplică pe talpa bocancilor de sport pentru a împiedica alunecarea. 3. Rădăcină adventivă a unei plante agăţătoare, prin care aceasta se prinde de copaci, de ziduri etc. ♦ Pedicel de fixare situat pe faţa interioară a talului lichenilor. [< fr. crampon].
(Dicţionar de neologisme)

CRAMPÓN s. n. 1. piron cu care se fixează de traversă şina de cale ferată. 2. mică bucată de talpă sau de cauciuc care se aplică pe talpa bocancilor de sport pentru a împiedica alunecarea. 3. rădăcina adventivă a unei plante agăţătoare, prin care aceasta se prinde de copaci, de ziduri etc. ♢ pedicel de fixare situat pe faţa interioară a talului lichenilor. 4. (fig.) persoană insistentă şi inoportună. (< fr. crampon)
(Marele dicţionar de neologisme)

crampón s. n., pl. crampoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: cr cra cram cramp crampo

Cuvinte se termină cu literele: on pon mpon ampon rampon