crater dex - definiţie, sinonime, conjugare

crater

[Sinonime]
CRÁTER, cratere, s.n. 1. Deschizătură în formă de pâlnie la un vulcan, prin care ţâşnesc vapori, gaze, cenuşă etc. şi se revarsă lava. 2. Gaură în formă de pâlnie făcută de un meteorit pe suprafaţa pământului. ♢ Crater lunar = adâncitură rotundă de pe suprafaţa lunii, a cărei formare poate fi pusă pe seama unei activităţi vulcanice sau a unui bombardament meteoritic; circ lunar. 3. Vas antic mare, cu gura largă şi cu două mânere, care servea la masă pentru amestecarea vinului cu apa. [Acc. şi: cratér] – Din fr. cratère.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRÁTER ~e n. 1) Depresiune situată în partea superioară a unui vulcan, prin care se revarsă lava în timpul erupţiilor. 2) Adâncitură circulară pe suprafaţa unor planete. ~ lunar. [Acc. şi cratér] /<fr. cratere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CRATÉR s.n. 1. Vas mare din antichitate, frumos pictat cu scene mitologice şi cu două torţi laterale, în care se amesteca apa cu vinul la ospeţe. 2. Deschizătură largă şi conică a unui vulcan, prin care se revarsă lava. ♦ Gaură în formă de pâlnie. [Pl. -re. / < fr. cratère, lat. crater, gr. krater].
(Dicţionar de neologisme)

CRATÉR/CRÁTER s. n. 1. (ant.) vas mare, frumos pictat cu scene mitologice şi cu două torţi laterale, în care se amesteca apa cu vinul la ospeţe. 2. deschizătură largă şi conică a unui vulcan, prin care se revarsă lava. ♢ gaură în formă de pâlnie făcută de un meteorit pe suprafaţa Pământului. o ~ lunar = adâncitură rotundă de pe suprafaţa Lunii. (< fr. cratère, lat. crater, gr. krater)
(Marele dicţionar de neologisme)

cratér/cráter s. n., pl. cratére/crátere
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CRATER LUNÁR s. (ASTRON.) circ lunar.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cra crat crate

Cuvinte se termină cu literele: er ter ater rater