cravată dex - definiţie, sinonime, conjugare

cravată

[Sinonime]
CRAVÁTĂ, cravate, s.f. Accesoriu al îmbrăcămintei (bărbăteşti), constând dintr-o fâşie îngustă de stofă, de mătase etc. care se înnoadă la gât şi ale cărei capete sunt de obicei lăsateatârne pe piept. ♢ (Ieşit din uz) Cravată roşie (sau de pionier) = bucată de ţesătură de culoare roşie, de formă triunghiulară pe care o purtau la gât pionierii. – Din fr. cravate.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRAVÁT//Ă ~e f. Accesoriu de îmbrăcăminte confecţionat dintr-o bucată de ţesătură mai lată la un capăt şi mai îngustă la celălalt, care se înnoadă la gât. /<fr. cravate
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cravátă (craváte), s.f. – Accesoriu de îmbrăcăminte bărbătească, legătură la gît. – Mr. cravată. Fr. cravate, it. cravatta; în mr., din it. prin intermediul ngr. ϰραβάτα.
(Dicţionarul etimologic român)

CRAVÁTĂ s.f. Bucată de mătase, de stofă etc. care se poartă înnodată la gât, mai ales de către bărbaţi. ♢ (În trecut) Cravată roşie (de pionier) = basma roşie, triunghiulară, purtată la gât de pionieri. [Pl. -te. / < fr. cravate, cf. it. cravatta].
(Dicţionar de neologisme)

CRAVÁTĂ s. f. 1. bucată de mătase, de stofă etc. care se poartă înnodată la gât, mai ales de către bărbaţi. 2. (mar.) parâmă suplimentară cu care se reţine ancora. (< fr. cravate)
(Marele dicţionar de neologisme)

cravátă s. f., pl. craváte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CRAVÁTĂ s. (înv.) legătoare, legătură, (arg.) şlengher. (Purta la gât o ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cra crav crava cravat

Cuvinte se termină cu literele: ta ata vata avata ravata