crește dex - definiţie, sinonime, conjugare
CREÁSTĂ, creste, s.f. 1. Excrescenţă cărnoasă, de obicei roşie şi dinţată, sau moţ de pene pe care le au la cap unele păsări. ♢ Compus: creasta-cocoşului = a) plantă erbacee cu frunze ovale, cu flori roşii sau galbene, reunite la vârful tulpinii în formă de creastă ondulată (Celosia cristala); b) numele a două specii de ferigi cu sporii dispuşi pe faţa interioară a frunzelor (Polystichum braunii şi lobatum); c) numele unei ciuperci mari, comestibile, cu tulpina cărnoasă, groasă, foarte ramificată (Clavaria flava). ♦ (Anat.) Proeminenţă osoasă. 2. Partea cea mai de sus a unui munte, a unei case, a unui copac, a unui val de apă etc. 3. Coamă de acoperiş. 4. (În sintagma) Creasta de taluz = linia de intersecţie dintre faţa unui taluz şi suprafaţa terenului natural sau a platformei unui rambleu. – Lat. crista.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRÉŞTE, cresc, vb. III. 1. Intranz. (Despre oameni, animale şi plante sau despre părţi ale lor) A se mări treptat, a deveni mai mare ca rezultat al proceselor vitale din organism; a se dezvolta. ♢ Expr. creşti mare! formulă de salut sau de mulţumire, adresată de obicei unui copil. A creşte văzând cu ochii = a creşte neobişnuit de repede. ♦ (Despre anumite părţi ale corpului) A se reface, a se regenera. ♦ Fig. (Despre oameni) A-şi ridica nivelul profesional, cultural, etc.; a evolua. 2. Intranz. A-şi petrece copilăria, a trăi primii ani din viaţă (într-un loc). 3. Tranz. A îngriji, a educa (un copil). ♦ A prăsi, a înmulţi, a îngriji animale sau păsări. ♦ (Rar) A cultiva plante. 4. Intranz. A se mări, a spori (ca număr, volum, intensitate, durată etc.). ♢ Expr. A creşte inima (în piept) sau a-i creşte (cuiva) inima (sau sufletul), se spune când cineva simte o bucurie, o mulţumire deosebită. ♦ Fig. (Despre corpuri în mişcare) A se vedea din ce în ce mai mare (pe măsură ce se apropie). 5. Intranz. (Despre aluat) A se umfla, a se ridica prin dospire. 6. Intranz. (Despre ape) A-şi mări volumul, a se umfla. [Perf. s. crescúi, part. crescút] – Lat. crescere.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CREÁST//Ă créste f. 1) Excrescenţă cornoasă roşie sau smoc de pene de pe capul unor păsări. 2) Partea cea mai de sus a unui munte, a unei case, a unui val de apă etc. ~a dealului. [G.-D. crestei; Sil. creas-] /<lat. crista
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CRÉŞTE cresc 1. intranz. 1) (despre fiinţe, plante sau părţi ale organismului lor) A se mări treptat şi continuu; a se dezvolta. ♢ Să creşti mare! formulă de răspuns la salut sau de mulţumire, adresată, mai ales, copiilor. ~ văzând cu ochii a creşte foarte repede. 2) (despre un organism sau despre părţi ale lui) A reveni la condiţia iniţială; a se regenera; a se reface; a se restabili. 3) fig. (despre persoane) A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a progresa; a propăşi; a evolua; a se dezvolta; a avansa; a înainta. 4) A petrece anii de copilărie; a copilări. 5) (despre aluat) A se transforma într-o masă afânată sub acţiunea drojdiilor (sau a altor fermenţi); a dospi. 6) (despre ape) A-şi mări volumul, depăşind limitele normale; a se umfla. 7) A lua proporţii (ca număr, volum, intensitate etc.); a se dezvolta. ♢ A-i ~ cuiva inima în piept (sau sufletul) (de bucurie) a simţi un sentiment de satisfacţie deplină. 2. tranz. 1) (copii) A avea în grijă asigurând cu cele necesare şi educând (până la vârsta maturităţii). 2) (animale, păsări) A îngriji făcând să se înmulţească. 3) rar (plante) A semăna, a îngriji şi a recolta (în vederea obţinerii unui venit); a cultiva. /<lat. crescere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

creástă (créste), s.f. – 1. Excrescenţă cărnoasă pe care o au pe cap unele păsări. – 2. Moţ de pene, panaş. – 3. Partea cea mai de sus a unei case, coamă de acoperiş. – 4. Capăt al unui obiect, cînd prezintă un aspect mai mult sau mai puţin asemănător cu cel al unei creste. – 5. Vîrf, culme, apogeu, punct culminant. – 6. Vîrf de munte, culme. – 7. Masă pentru frămîntat brînza. – 8. Crestătură, deschizătură. – Mr. criastă „culme”, megl. creastă. Lat. crĭsta (Puşcariu 410; Candrea-Dens., 403; REW 2330; DAR); cf. alb. kreštë (Meyer 205; Philippide, II, 639), it., prov., cat., sp. cresta, fr. crête, port. crista. Pentru sensul 8, cf. cresta. – Der. crestat, adj. (cu creastă mare); crestos, adj. (cu creastă mare). Din rom. provine sb. kreasta (Candrea, Elemente, 407). Cf. cresta.
(Dicţionarul etimologic român)

créşte (crésc, crescút), vb. – 1. A se mări, a se dezvolta. – 2. A se mări, a căpăta volum, a deveni gros. – 3. A se umfla aluatul. – 4. A se umfla, a se ridica apa. – 5. A ridica preţul. – 6. A se mări Luna. – 7. A îngriji, a veghea dezvoltarea unei plante sau a unui copil. – 8. A educa, a instrui, a forma. – Mr. crescu, criscui, creaştire, megl. cresc, istr. crescu. Lat. crescĕre (Puşcariu 414; Candrea-Dens., 407; REW 2317; DAR); cf. it. crescere, prov. creire, fr. croître, cat. crexer, sp., port. crecer. – Der. crescînd, adj. (care creşte), der. artificial, pe baza part. prez., ca fr. croissant; crescut, adj. (dezvoltat; educat; adoptat; fermentat; matur); crescut, s.n. (înv., vîrstă); necrescut, adj. (foarte tînăr; prost crescut); crescător, adj. (educator; persoană care se ocupă de creşterea animalelor); creştere, s.f. (mărire; acţiunea de a creşte; înv., recoltă, educaţie); crescătorie, s.f. (loc unde se cresc animale; pepinieră); creştet, s.n. (vîrf, culme, creastă, vîrful capului), mr. creaştit, cu suf. -et (Puşcariu, Dacor., IX, 440; DAR; după Meyer, Alb. St., IV, 70, din alb. krešte „creastă”, opinie extrem de puţin probabilă; după Pascu, I, 70, de la un lat. *crĭstĭdum, der. puţin convingător; după Cihac, I, 62 şi Scriban, de la creastă), cuvînt folosit în general (ALR, I, 5; lipseşte în Mold., dar apare la Cantemir, Negruzzi, Creangă); descreşte, vb. (a diminua, a micşora, a se reduce), format ca fr. décroître.
(Dicţionarul etimologic român)

creastă, creste s.f. vulvă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

a-şi burzului creasta expr. a se grozăvi, a se lăuda. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

când mi-o creşte păr în palmă expr. niciodată. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

creástă s. f., g.-d. art. créstei; pl. créste
(Dicţionar ortografic al limbii române)

creásta-cocóşului (bot.) s. f.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

créşte vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. cresc; conj. prez. 3 sg. şi pl. creáscă; perf. s. 1 sg. crescúi, 3 sg. crescú, m. m. c. p. crescúse; ger. crescând; part. crescút
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CREASTA-COCÓŞULUI s. v. breabăn, ferigă, granat, laba-ursului, moţul-curcanului, pieptănariţă, rămurele, spilcuţă, talpa-gâştei.
(Dicţionar de sinonime)

CREÁSTĂ s. 1. (GEOGR.) coamă, creştet, culme, muchie, spinare, sprânceană, (pop.) culmiş. (O ~ prelungă de munte.) 2. v. vârf. 3. v. coamă. 4. v. spinare. 5. (BOT.) creasta-cocoşului = a) (Clavaria flava) (reg.) meloşel, opintic, tocmăgel, barba-caprei, burete-creţ, laba-mâţei; b) (Celosia cristata) (înv.) amarantă. 6. (ANAT.) creastă epidermică v. creastă papilară; creastă papilară = creastă epidermică.
(Dicţionar de sinonime)

CREÁSTĂ s. v. măsea, răvar.
(Dicţionar de sinonime)

CRÉŞTE vb. 1. a se dezvolta, a se înălţa, a se mări, (înv. şi pop.) a odrăsli, (pop.) a se ridica, a sălta, a (se) zburătăci. (Ce mult a ~ copilul!) 2. a se dezvolta, a trăi, a vegeta. (Ciupercile ~ în sol bogat.) 3. v. înălţa. 4. v. regenera. 5. v. educa. 6. (prin Transilv.) a scula. (~ doi porci.) 7. v. cultiva. 8. v. înmulţi. 9. v. extinde. 10. a (se) mări, a spori, (livr.) a (se) augmenta. (A ~ fondul de rulment.) 11. v. îndesi. 12. a se mări, a se ridica, a se umfla. (Au ~ apele în matca lor.) 13. v. dospi. 14. v. majora. 15. a (se) mări, a (se) ridica, a spori. (A ~ nivelul de trai.) 16. a se mări, a se ridica, a se sui, a se urca. (I-a ~ temperatura.) 17. v. intensifica. 18. v. înteţi. 19. v. adânci.
(Dicţionar de sinonime)

CRÉŞTE vb. v. avansa, dezvolta, evolua, înainta, progresa, propăşi.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Creastă ≠ poală, vale
(Dicţionar de antonime)

A creşte ≠ a descreşte, a (se) micşora, a (se) reduce, a scădea, a împuţina
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre cres crest

Cuvinte se termină cu literele: te ste este reste