crea dex - definiţie, sinonime, conjugare
CREÁ, creez, vb. I. Tranz. 1. A face ceva ce nu exista înainte; a întemeia, a produce, a înfiinţa; a organiza. ♦ A inventa, a născoci; a concepe, a compune o operă literară, o bucată muzicală etc. 2. A pregăti, a instrui pe cineva, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viaţă unui personaj, a interpreta cu pricepere şi originalitate un rol dintr-o piesă de teatru, un film etc. [Prez. ind. pers. 1 pl. creăm, ger. creând] – Din fr. créer, lat. creare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CREÁ creéz tranz. 1) A realiza prin efort fizic sau intelectual; a face. 2) A produce în urma unui efort (intelectual sau fizic) susţinut; a plăsmui; a realiza. *a crea un rol a interpreta cu multă pricepere şi originalitate un rol. [Sil. cre-a] /<fr. créer, lat. creare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

creá (-eéz, -át), vb. – 1. A face, a produce, a înfiinţa. – 2. A inventa, a concepe. Lat. creare (fr. créer, sec. XIX). – Der. creaţi(un)e, s.f.; creator, s.m.; creatură, s.f.; recrea, vb.; recreaţie, s.f.; procrea, vb. din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

CREÁ vb. I. tr. 1. A produce, a face ceva care nu exista mai înainte; a întemeia, a înfiinţa, a organiza. ♦ A inventa; a plăsmui, a născoci, a compune, a scrie (o operă literară etc.). 2. A pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră etc.). 3. (Teatru) A crea un rol = a interpreta cu pricepere şi originalitate un rol. [Pron. cre-a, p.i. creéz, 3,6 creeáză, 4 creăm, ger. creând, part. creat. / cf. lat. creare, fr. créer].
(Dicţionar de neologisme)

CREÁ vb. tr. 1. a face ceva care nu exista înainte; a întemeia, a înfiinţa, a organiza. ♢ a inventa; a plăsmui, a compune, a scrie (o operă). 2. a pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră). 3. (teatru) a ~ un rol = a interpreta cu pricepere şi originalitate un rol. (< fr. créer, lat. creare)
(Marele dicţionar de neologisme)

creá vb.,. ind. prez. 1 sg. creéz, 3 sg. şi pl. creeáză, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 sg. şi pl. creéze; ger. creând; part. creát
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CREÁ vb. 1. v. inventa. 2. v. făuri. 3. (BIS.) a face, a zidi. (Biblia scrie că Dumnezeu a creat lumea.) 4. v. înfiinţa. 5. v. constitui. 6. a alcătui, a compune, a elabora, a întocmi, a realiza, a redacta, a scrie, (înv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A crea o operă valoroasă.) 7. v. forma. 8. v. provoca. 9. v. aduce.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A crea ≠ a demola, a distruge, a nimici, a strivi
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre

Cuvinte se termină cu literele: ea rea