creion dex - definiţie, sinonime, conjugare

creion

[Sinonime]
CREIÓN, creioane, s.n. 1. Ustensilă pentru scris sau desenat, constituită dintr-o mină neagră sau colorată, protejată de un înveliş de obicei din lemn; beţişor făcut din argilă combinată cu diferite substanţe, cu care se poate desena în diferite culori. 2. Desen realizat în creion (1). 3. Fig. Mod de a scrie, de a compune; uşurinţa de a scrie, de a compune ceva (valoros). 4. Obiect în formă de creion (1) preparat din substanţe cosmetice, folosit ca fard. 5. (În sintagma) Creion luminos = dispozitiv electronic folosit pentru introducerea datelor şi informaţiilor în minicalculatoare. – Din fr. crayon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CREI//ÓN ~oáne n. 1) Beţişor de grafit sau plombagină, închis, de obicei, într-un înveliş de lemn, într-un tub de metal sau de plastic, care serveşte la scris sau la desenat. 2) Preparat cosmetic sau farmaceutic în formă de beţişor. [Sil. cre-ion] /<fr. crayon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

creión (creioáne), s.n. – Ustensilă pentru scris. Fr. crayon. – Der. creiona, vb., din fr. crayonner.
(Dicţionarul etimologic român)

CREIÓN s.n. 1. Obiect prismatic sau cilindric, având la mijloc o mină de grafit sau din alt material, cu care se scrie sau se desenează. 2. Preparat cosmetic sau farmaceutic folosit la machiaj etc. [Pron. cre-ion. / < fr. crayon].
(Dicţionar de neologisme)

CREIÓN s. n. 1. bastonaş de lemn având la mijloc o mină neagră sau colorată pentru scris sau desenat. 2. schiţă a unui desen executată în creion (1); eboşă (a unui tablou, a unei poezii). 3. ustensilă asemănătoare cu creionul (1), baton având diferite întrebuinţări. o ~ luminos = dispozitiv electronic pentru introducerea datelor şi informaţiilor în minicalculatoare. 4. (fig.) uşurinţă de a scrie, de a desena, de a compune. (< fr. crayon)
(Marele dicţionar de neologisme)

creion, creioane s.n. 1. ţigară. 2. (intl.) broască italienească de uşă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

creión s. n., pl. creioáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CREIÓN s. condei, (pop. şi fam.) plaivaz, (înv. şi reg.) plumb, (înv., în Transilv. şi Ban.) ceruză. (Negustorul stă cu ~ul după ureche.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre crei creio

Cuvinte se termină cu literele: on ion eion reion