cremă dex - definiţie, sinonime, conjugare

cremă

[Sinonime]
CRÉMĂ, creme, s.f. 1. Preparat culinar de consistenţa unei paste, obţinut din lapte, ouă şi zahăr, cu adaos de cafea, ciocolată, vanilie etc., care se serveşte ca desert sau se adaugă ca ingredient la unele prăjituri. ♦ (Cu determinări) Lichior fin. 2. Produs obţinut prin emulsionarea unor grăsimi, ceruri, gume etc. cu apă, uleiuri eterice şi ingrediente, în vederea utilizării în tehnică, cosmetică sau medicină; alifie. ♦ Cremă de ghete = preparat asemănător cu o alifie, pentru uns şi lustruit încălţămintea din piele. 3. Fig. Ceea ce este bun, de frunte, de calitate superioară. – Din fr. crème.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRÉM//Ă ~e f. 1) Preparat culinar obţinut printr-un amestec de lapte, ouă, zahăr, unt, vanilie şi alte ingrediente, folosit ca desert sau la prepararea prăjiturilor. 2) Produs cosmetic obţinut din grăsime, uleiuri şi ingrediente; alifie. 3): ~ de ghete produs industrial pentru îngrijirea încălţămintei de piele. 4) fig. Partea mai bună, mai de valoare din ceva; frunte. /<fr. creme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

crémă (créme), s.f. – 1. Preparat culinar de consistenţa unei paste. – 2. Ceea ce este bun, de calitate superioară. – 3. Preparat pentru lustruit încălţămintea. Fr. crême. – Der. cremos, adj., din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

CRÉMĂ s.f. 1. Preparat dulce făcut din lapte, ouă şi zahăr, la care se adaugă cafea, vanilie etc. ♦ Lichior fin. 2. Produs cosmetic folosit la îngrijirea pielii; alifie. ♢ Cremă de ghete = preparat folosit pentru ungerea şi lustruirea încălţămintei din piele. 3. (Fig.) Ceea ce este bun, de frunte, foarte folositor. [< fr. crème].
(Dicţionar de neologisme)

CRÉMĂ s. f. 1. preparat culinar dulce din lapte, ouă şi zahăr, la care se adaugă cafea, vanilie etc. 2. supă având la bază un piure de legume legat cu un sos alb, sau numai amestecat cu smântână şi gălbenuş de ou. 3. lichior siropos. 4. produs cosmetic folosit la îngrijirea pielii; pomadă. o ~ de ghete = preparat pentru ungerea şi lustruirea încălţămintei de piele. 5. (fig.) ceea ce este bun, de frunte, foarte folositor. (< fr. crème)
(Marele dicţionar de neologisme)

crémă s. f., g.-d.art. crémei; pl. créme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CRÉMĂ s. v. alifie.
(Dicţionar de sinonime)

CRÉMĂ s. v. elită, lamură.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre crem

Cuvinte se termină cu literele: ma ema rema