crenel dex - definiţie, sinonime, conjugare

crenel

[Sinonime]
CRENÉL, creneluri, s.n. 1. Fiecare dintre deschizăturile înguste, făcute din loc în loc, în partea superioară a parapetului unui turn de apărare, a unui castel sau a unei cetăţi medievale, prin care se aruncau proiectilele asupra inamicului. 2. Deschizătură îngustă în pereţii unei cazemate, ai unui adăpost sau în parapetul unei tranşee, prin care se pot observa mişcările inamicului şi se pot executa trageri cu armament automat portativ. – Din engl. crenel. Cf. fr. créneau.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRENÉL ~uri n. 1) Deschizătură îngustă în partea superioară a zidului unei cetăţi sau a unui turn de apărare prin care se urmăreau mişcările duşmanilor şi se trăgeau proiectile asupra lor. 2) Deschizătură îngustă în parapetul unei tranşee sau în zidul unei fortificaţii, prin care se execută trageri cu arme automate. /<engl. crenel, fr. créneau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

crenél (crenéluri), – Deschizătură îngustă în partea superioară a unui turn. Fr. créneau (pentru paralelismul inel-anneau). – Der. crenela, vb. (a pune creneluri).
(Dicţionarul etimologic român)

CRENÉL s.n. 1. Deschizătură practicată într-un zid de apărare, care permite tragerea cu arma stând la adăpost de loviturile inamicului. 2. Ornament la partea superioară a unui dulap, în special în goticul german, care imită crenelurile (1) unei fortificaţii. [Pl. -luri, -le. / cf. fr. créneau].
(Dicţionar de neologisme)

CRENÉL s. n. 1. deschizătură într-un zid de apărare care permite tragerea cu armamentul portativ sau observarea câmpului de luptă. ♢ deschizătură între două merloane alăturate ale zidului unei cetăţi. 2. ornament la partea superioară a unui dulap, în special în goticul german, care imită crenelurile (1) unei fortificaţii. (< engl. crenel, după fr. créneau)
(Marele dicţionar de neologisme)

crenél s. n., pl. crenéluri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CRENÉL s. (CONSTR.) (înv.) măzgal, meterez, zimţ. (~ la o cetate.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre cren crene

Cuvinte se termină cu literele: el nel enel renel