crengile dex - definiţie, sinonime, conjugare

crengile

[Sinonime]
CREÁNGĂ, crengi, s.f. 1. Ramură a unui copac; cracă. ♦ Expr. (Adverbial) A umbla creangă (sau creanga) = a umbla fără rost, ca o haimana. 2. Fig. (Înv.). Ramificaţie a unei familii de oameni. – Din bg. granka.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CREÁNGĂ crengi f. 1) Ramură de copac; cracă. 2) fig. Ramură a unei familii. [G.-D. crengii] /<bulg. granka
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

creángă (créngi), s.f. – 1. Ramură, cracă. – 2. Braţ (de rîu). – 3. Ramificaţie ( a unui lanţ de munţi). – Var. crangă, crancă, Trans. de Sud, crambă. Mr. crangă. Origine incertă. Se admite în general că derivă din bg. granka „ramură” (Weigand, Jb., XV, 168; Pascu, II, 188; Candrea; Scriban; DAR); însă, dimpotrivă, bg. poate proveni din rom., atîta vreme cît nu s-a dovedit că este vorba de un cuvînt autentic sl. În bg. este cuvînt izolat, fără familie, în timp ce în rom. a dat naştere la numeroşi der. Pe de altă parte, nu pare posibil să despărţim cuvîntul rom. de crîng (DAR citează un exemplu, destul de rar, în care se poate chiar identifica creangă cu crug „firmament”); pare prin urmare mai prudent să se plece, ca în cazul acela, de la sl. krǫgŭ „rotund”. Este posibil să existe o contaminare cu cracă „ramură”. Der. crîngie, s.f. (grămadă de crengi); crengărie, s.f. (mulţime de crengi; frunziş); crengare, s.f. (furcă ce fixează oiştea la căruţă); crengos, adj. (rămuros); crînguroasă, s.f. (varietate de struguri); crengurat, adj. (rămuros); crengui, vb. (a tăia crengile, a curăţa de crengi); încrengătură, s.f. (grupă, familie, ramură).
(Dicţionarul etimologic român)

a avea creanga seacă expr. (pop.) a fi impotent (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

creángă s. f., g.-d. art. créngii; pl. crengi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CREÁNGĂ s. v. ramură.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre cren creng crengi

Cuvinte se termină cu literele: le ile gile ngile engile