cretă dex - definiţie, sinonime, conjugare

cretă

[Sinonime]
CRÉTĂ, crete, s.f. 1. Obiect fabricat din sulfat de calciu sau din altă compoziţie, folosit la scris pe tablă sau pe orice suprafaţă de culoare (mai) închisă. 2. Varietate de calcar poros, alb sau uşor colorat, provenită prin acumularea resturilor şi cochiliilor unor animale sau plante marine foarte mici. – Din lat. creta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRÉT//Ă ~e f. 1) Rocă de culoare albă, formată prin depozitarea cochiliilor unor animale marine. 2) Obiect confecţionat din astfel de rocă cu care se scrie pe tablă. /<lat. creta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

crétă (créte), s.f. – Obiect folosit la scrisul pe tablă, fabricat din sulfat de calciu. – Var. (înv.) crită, (Mold.) cridă. Lat. creta (sec. XIX), var. prin intermediul pol. krijda.
(Dicţionarul etimologic român)

CRÉTĂ s.f. 1. Carbonat de calciu natural, format din cochiliile unor animale marine foarte mici. 2. Bucată de cretă (1), care serveşte la scris pe tablă, pe lemn etc. [< lat. creta].
(Dicţionar de neologisme)

CRÉTĂ s. f. 1. carbonat de calciu natural, format din cochiliile unor animale marine foarte mici. 2. bucată din această materie, pentru scris pe o tablă neagră. (< lat. creta)
(Marele dicţionar de neologisme)

cretă, crete s.f. (tox.) tablete de metamfetamină. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

crétă s. f., pl. créte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CRÉTĂ s. (pop.) tibişir, (Mold.) cridă. (Scrie pe tablă cu ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre cret

Cuvinte se termină cu literele: ta eta reta