creuzet dex - definiţie, sinonime, conjugare

creuzet

CREUZÉT, creuzete, s.n. Vas fabricat dintr-un material rezistent la căldură, folosit pentru reacţii chimice la temperaturi înalte. ♦ Recipient în formă de oală, făcut dintr-un material refractar, în care se adună produsele de topire obţinute în procesul metalurgic. [Pr.: cre-u-] – Din fr. creuset.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CREUZÉT ~e n. tehn. 1) Bazin din partea de jos a cuptoarelor metalurgice în care se adună materialul topit. 2) Recipient făcut din material refractar, folosit în industrie pentru topirea metalelor, aliajelor sau a sticlei la temperaturi înalte. 3) Vas făcut dintr-un metal rezistent la căldură, folosit pentru reacţii chimice. [Sil. cre-u-] /<fr. creuset
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CREUZÉT s.n. Vas rezistent la căldură, folosit pentru reacţii chimice la temperaturi înalte. ♦ (Metal.) Recipient dintr-un material refractar, care serveşte la topirea metalelor sau pentru anumite tratamente termice. [Pron. cre-u-. / < fr. creuset].
(Dicţionar de neologisme)

CREUZÉT s. n. 1. vas rezistent la căldură, pentru reacţii chimice la temperaturi înalte. 2. recipient dintr-un material refractar în industrie la topirea şi elaborarea metalelor, aliajelor, sticlei etc. 3. partea de jos a unui furnal, unde se colectează, în procesul metalurgic, produsele de topire. 4. (fig.) loc unde se amestecă diverse influenţe, lucruri etc. (< fr. creuset)
(Marele dicţionar de neologisme)

creuzét s. n. (sil. cre-u-), pl. creuzéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: cr cre creu creuz creuze

Cuvinte se termină cu literele: et zet uzet euzet reuzet