criologie dex - definiţie, sinonime, conjugare

criologie

[Sinonime]
CRIOLOGÍE s.f. Capitol al fizicii care studiază procedeele de obţinere a temperaturilor joase, proprietăţile corpurilor şi fenomenelor specifice care se manifestă în apropiere de zero absolut. [Pr.: cri-o-] – Din fr. cryologie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRIOLOGÍE f. 1) Disciplină care se ocupă cu studiul legilor de congelare a soluţiilor. 2) Ramură a fizicii care se ocupă cu studiul proceselor de obţinere a temperaturilor joase. /<fr. cryologie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CRIOLOGÍE s.f. 1. Studiul legilor de congelare a soluţiilor. 2. Capitol al fizicii care studiază procedeele de obţinere a temperaturilor joase, proprietăţile corpurilor şi fenomenele specifice care se petrec în apropiere de zero absolut; crionică. [Pron. cri-o-, gen. -iei. / < fr. cryologie, cf. gr. kryos – frig, logos – studiu].
(Dicţionar de neologisme)

CRIOLOGÍE s. f. 1. studiul legilor de congelare a soluţiilor. 2. capitol al fizicii care studiază procedeele de obţinere a temperaturilor joase, proprietăţile corpurilor şi fenomenelor specifice care se petrec în apropiere de zero absolut; crionică. ♢ tehnica îngheţării organismului. (< fr. cryologie)
(Marele dicţionar de neologisme)

criologíe s. f. (sil. cri-o-), art. criología, g.-d. criologíi, art. criologíei
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CRIOLOGÍE s. (FIZ.) crionică.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cri crio criol criolo

Cuvinte se termină cu literele: ie gie ogie logie ologie