criză dex - definiţie, sinonime, conjugare
CRÍZĂ, crize, s.f. 1. Manifestare a unor dificultăţi (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate. ♦ Lipsă acută (de mărfuri, de timp, de forţă de muncă). 2. Moment critic, culminant, în evoluţia care precedă vindecarea sau agravarea unei boli; declanşare bruscă a unei boli sau apariţia unui acces brusc în cursul unei boli cronice. Criză de apendicită. ♦ Tensiune, moment de mare depresiune sufletească, zbucium. – Din fr. crise.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRÍZ//Ă ~e f. 1) Fază primejdioasă şi hotărâtoare în viaţa socială, constând într-o manifestare violentă a contradicţiilor economice, politice şi sociale. ♢ ~ de guvern perioadă când un guvern a demisionat iar altul încă nu este format. 2) Moment critic în evoluţia unei boli, după care urmează schimbarea în bine sau în rău. 3) Agravarea bruscă a unei boli cronice. 4) Lipsă acută a ceva necesar vieţii materiale sau spirituale. 5) fig. Tensiune, zbucium sufletesc. /<fr. crise, lat. crisis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CRÍZĂ s.f. 1. Manifestare violentă a contradicţiilor; moment periculos şi decisiv; tulburare. ♦ Criză economică = stagnare şi perturbare a vieţii economice. 2. Lipsă acută de ceva. ♦ Criză de guvern = interval de timp care se scurge între demisia unui guvern şi formarea unui nou guvern. 3. Tensiune, zbucium sufletesc, moment de grea încercare, de depresiune sufletească. 4. Fază critică în dezvoltarea unei boli ca semn al unei schimbări în bine sau în rău. [< fr. crise, cf. lat. crisis, gr. krisis < krinein – a judeca].
(Dicţionar de neologisme)

CRÍZĂ s. f. 1. manifestare violentă a contradicţiilor (economice, politice, ideologice, militare etc.). o ~ economică = fază a ciclului economic în care se formează un surplus relativ de mărfuri în raport cu capacitatea de cumpărare limitată a populaţiei, ceea ce duce la scăderea producţiei, la falimente, şomaj etc.; ~ energetică = fenomen complex care se manifestă prin insuficienţa resurselor energetice clasice. 2. moment critic, periculos şi decisiv; tulburare. o ~ de guvern = interval de timp care se scurge între demisia unui guvern şi formarea unui nou guvern. ♢ lipsă acută. 3. tensiune, zbucium sufletesc, moment de grea încercare, de depresiune sufletească. 4. fază critică în evoluţia unei boli. (< fr. crise)
(Marele dicţionar de neologisme)

criza, crizez v.r. 1. (deţ.) a face accese de furie, a avea crize de nebunie. 2. (glum.) a reacţiona impulsiv, a avea o manifestare necontrolată; a critica fără motiv. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

críză s. f., g.-d. art. crízei; pl. críze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CRÍZĂ s. 1. (livr.) recesiune, (înv.) chesat. (~ economică, financiară.) 2. (MED.) acces, atac, puseu, (astăzi rar) paroxism, (pop.) toană. (~ de nebunie, de cord.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cr cri criz

Cuvinte se termină cu literele: za iza riza