croazieră dex - definiţie, sinonime, conjugare

croazieră

CROAZIÉRĂ, croaziere, s.f. 1. Călătorie (de plăcere) pe mare. 2. Regim de zbor al unei aeronave care evoluează la o viteză mai mică de viteza maximă. [Pr.: -zi-e-] – Din fr. croisière.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CROAZIÉR//Ă ~e f. 1) Călătorie (turis-tică) pe mare. 2) Voiaj al unei nave militare, cu intrarea în mai multe porturi. [G.-D. croazierei; Sil. cro-a-zi-e-] /<fr. croisiere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CROAZIÉRĂ s.f. 1. Călătorie (turistică) pe mare. ♦ Voiajul unei nave militare cu multe escale. ♦ (Rar) Acţiunea de patrulare pe mare în timp de război de către o navă militară. 2. Viteză de croazieră = regim de zbor al unui avion la o viteză mai mică decât cea maximă, pentru a se reduce uzura şi consumul de combustibil; (p. ext.) viteză de drum a unui autoturism. [Pron. croa-zi-e-. / < fr. croisière].
(Dicţionar de neologisme)

CROAZIÉRĂ s. f. 1. călătorie de agrement pe o navă de pasageri, pe un iaht sau avion, pe un itinerar stabilit, cu multe escale. 2. viteză de ~ = viteză de drum a unei (aero)nave sau a unui autoturism, în condiţii normale, pe un parcurs lung. 3. acţiune de patrulare pe mare în timp de război executată de către o navă militară. (< fr. croisière)
(Marele dicţionar de neologisme)

croaziéră s. f. (sil. croa-zi-e-), g.-d. art. croaziérei; pl. croaziére
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: cr cro croa croaz croazi

Cuvinte se termină cu literele: ra era iera ziera aziera