crocodil dex - definiţie, sinonime, conjugare

crocodil

CROCODÍL, crocodili, s.m. 1. Reptilă uriaşă din ordinul crocodilienilor, care trăieşte în fluviile din ţările tropicale, cu corpul acoperit de plăci osoase, cu coadă lungă şi cap alungit, cu fălci lungi şi dinţi puternici (Crocodilus niloticus). ♢ Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe şinele de cale ferată şi folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare, acţionând fluierul locomotivei în mers. 3. Cleşte cu care, în laborator, se dă dopurilor de plută elasticitatea necesară folosirii lor. 4. Clemă de forma unui cleştişor cu fălci dinţate, folosit pentru realizarea unor legături electrice temporare şi demontabile. – Din fr. crocodile, lat. crocodilus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CROCODÍL ~i m. 1) Reptilă mare cu corpul acoperit de plăci osoase şi cu cap alungit, care trăieşte în apele din ţările tropicale. ♢ Lacrimi de ~ lacrimi prefăcute; plâns de ochii lumii. 2) Clemă de conectare cu fălcile dinţate pentru legături electrice provizorii. /<fr. crocodile, lat. crocodilus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CROCODÍL s.m. 1. Reptilă sauriană amfibie, foarte mare, care trăieşte pe lângă fluviile din ţările tropicale (în special pe malurile Nilului). ♢ (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv de comandă automată pentru semnalizarea, pe locomotiva unui tren în mers, a poziţiei semnalelor de acoperire a liniei. 3. Clemă folosită pentru legături electrice provizorii. [Cf. fr. crocodile, lat. crocodilus].
(Dicţionar de neologisme)

CROCODÍL s. m. 1. reptilă mare, amfibie, din regiunile tropicale, cu corpul acoperit cu plăci osoase, cu coadă lungă şi cap alungit. o (fam.) lacrimi de ~ = plâns prefăcut, ipocrit. 2. dispozitiv de comandă automată pentru semnalizare, pe locomotiva unui tren în mers, a poziţiei semnalelor de acoperire a liniei. ♢ (mar.) dispozitiv cu care se imobilizează o parâmă. 3. clemă pentru legături electrice provizorii. (< fr. crocodile, lat. crocodilus)
(Marele dicţionar de neologisme)

crocodíl s. m., pl. crocodíli
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: cr cro croc croco crocod

Cuvinte se termină cu literele: il dil odil codil ocodil