cronologie dex - definiţie, sinonime, conjugare

cronologie

CRONOLOGÍE, cronologii, s.f. Disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu stabilirea epocilor şi a datelor; succesiune în timp a evenimentelor (istorice); sistem adoptat pentru socotirea anilor. ♦ Listă care cuprinde o succesiune cronologică. – Din fr. chronologie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CRONOLOGÍ//E ~i f. 1) Disciplină auxiliară a istoriei care are ca obiect de studiu stabilirea epocilor, datelor istorice şi succesiunea lor în timp. 2) Succesiune în timp a evenimentelor. 3) Tabel, listă care cuprinde o astfel de succesiune. [Art. cronologia; G.-D. cronologiei; Sil. -gi-e] /<fr. chronologie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CRONOLOGÍE s.f. Indicare a unor fapte în ordine cronologică; sistem de socotire a anilor. ♦ Disciplină care se ocupă cu stabilirea epocilor şi a datelor istorice. ♦ Listă cuprinzând o succesiune cronologică. [Gen. -iei. / < fr. chronologie, cf. gr. chronos – timp, logos – studiu].
(Dicţionar de neologisme)

CRONOLOGÍE s. f. 1. disciplină auxiliară a istoriei care se ocupă cu stabilirea epocilor şi a datelor. (p. ext.) succesiune în timp a evenimentelor istorice. ♢ sistem de socotire a anilor. 2. listă cu o succesiune cronologică. (< fr. chronologie)
(Marele dicţionar de neologisme)

cronologíe s. f., art. cronología, g.-d. art. cronologíei; pl. cronologíi, art. cronologíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: cr cro cron crono cronol

Cuvinte se termină cu literele: ie gie ogie logie ologie