cuantă dex - definiţie, sinonime, conjugare

cuantă

[Sinonime]
CUÁNTĂ, cuante, s.f. (Fiz.) Cea mai mică cantitate de energie radiantă, a cărei valoare e proporţională cu frecvenţa radiaţiei respective. ♢ Cuantă de energie = cantitate determinată şi finită de energie care poate fi emisă sau absorbită de un sistem atomic, molecular etc. [Var.: cvántă s.f.] – Din fr. quanta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CUÁNT//Ă ~e f. fiz. Unitate structurală de bază a câmpurilor fizice. ♢ ~ de energie cantitate determinată şi finită de energie care poate fi emanată sau absorbită de un sistem atomic, molecular. [Sil. cu-an-] /<fr. quanta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CUÁNTĂ s.f. Cea mai mică cantitate de energie radiantă, a cărei valoare depinde numai de frecvenţa radiaţiei. ♢ Teoria cuantelor = teorie care explică o serie de fenomene fizice la scară atomică şi subatomică. [Pron. cuan-tă, var. cvantă s.f. / < lat., fr. quantum, pl. quanta].
(Dicţionar de neologisme)

CUÁNTĂ s. f. cea mai mică cantitate de energie radiantă, a cărei valoare depinde numai de frecvenţa radiaţiei. o teoria ~telor = teorie care explică o serie de fenomene fizice la scară atomică şi subatomică. (< fr. quanta, lat. quantum)
(Marele dicţionar de neologisme)

cuántă s. f. (sil. cuan-), g.-d. art. cuántei; pl. cuánte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CUANTĂ DE ACŢIÚNE s. v. constanta lui Planck.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cu cua cuan cuant

Cuvinte se termină cu literele: ta nta anta uanta