cufunda dex - definiţie, sinonime, conjugare
CUFUNDÁ, cufúnd, vb. I. 1. Refl. şi tranz. A intra sau a face să intre într-un lichid sau într-o materie moale; a (se) afunda, a (se) adânci, a (se) scufunda. 2. Refl. A intra în adânc; a dispărea (undeva). ♦ A prezenta o adâncitură. ♦ (Despre ochi) A fi înfundat în orbite. ♦ (Poetic) A se pierde (în umbră, în întuneric etc.). ♦ Fig. (Despre aştri) A trece dincolo de orizont; a apune (după linia orizontului). ♦ (Despre pământ) A se prăbuşi. 3. Refl. Fig. A se lăsa absorbit de o activitate, de somn etc. 4. Tranz. Fig. (Rar) A compromite, a distruge. [Var.: (înv.) acufundá vb. I] – Lat. confundare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CUFUNDÁ cufúnd tranz. A face să se cufunde. /<lat. confundare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CUFUNDÁ mă cufúnd intranz. 1) A intra cu totul (într-un lichid, într-o substanţă moale etc.); a se lăsa la fund; a se afunda. 2) fig. A se lăsa cuprins (de ceva); a se adânci. ~ în vise. 3) fig. A se face nevăzut; a dispărea; a se afunda. 4) (despre pământ) A se lăsa în jos, formând o adâncitură. /<lat. confundare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cufundá (-d, -át), vb. – 1. A afunda, a face să intre în apă, a arunca în apă. – 2. A strica, a nărui, a duce de rîpă. – 3. A împlînta, a înfige, a îngropa. – 4. A se lăsa absorbit de ceva. – Var. (Mold.) acufunda, scufunda. Lat. *confundāre (Puşcariu 429; Candrea-Dens., 682; REW 2140; DAR); cf. calabr. skuffundare. Este dublet al lui confunda, vb., din fr. confondre. – Der. (s)cufundător, adj. (care se scufundă; s.m., scafandru); cufundos, adj. (Trans., adînc); cufundătură, s.f. (scufundare; adîncitură a solului, groapă); cufundiş, s.n. (groapă sub apă); cufunzime, s.f. (adîncime); cufundaci, s.m. (pasăre ce se scufundă, Colymbus glacialis); cufundar, s.m. (nume de păsări, Colymbus glacialis, Podiceps cristatus). – Der. neol. confuz, adj., pe baza fr. f. confuse, ca amorezamoureuse; confuzi(un)e, s.f., din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

cufundá vb., ind. prez. 1 sg. cufúnd, 3 sg. şi pl. cufúndă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CUFUNDÁ vb. 1. v. afunda. 2. a afunda, (reg.) a acufunda. (A ~ un obiect într-un lichid.) 3. v. înfunda. 4. a(-şi) afunda, a(-şi) înfunda, (fig.) a(-şi) îngropa. (Îşi ~ fruntea în palme.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cu cuf cufu cufun cufund

Cuvinte se termină cu literele: da nda unda funda ufunda