cuprinde dex - definiţie, sinonime, conjugare
CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III. I. Tranz. 1. A prinde, a apuca ceva de jur împrejur cu mâinile sau cu braţele. ♦ Tranz. şi refl. recipr. A (se) îmbrăţişa. ♦ (Înv.) A lua prizonier; a captura. 2. Fig. A îmbrăţişa cu privirea; a vedea; a înţelege, a cunoaşte. ♦ A închide în sine; a îngloba. 3. (Despre o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 4. (Reg.) A bara, a bloca, a închide un drum. I-a cuprins calea. II. 1. Tranz. (Şi fig.) A acoperi din toate părţile; a învălui. 2. Tranz. A pune stăpânire; a cuceri. ♦ Fig. (Despre idei, mişcări sociale) A pătrunde în...; a atrage. ♦ Fig. (Despre stări fizice sau sufleteşti) A apuca, a stăpâni. 3. Refl. A-şi mări averea; a se îmbogăţi. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A umple un spaţiu cu volumul sau cu dimensiunile sale; a ocupa. 2. (Despre numere) A include, a conţine în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi. ♦ Refl. A intra de... ori (în alt număr). Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru. ♦ (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziţia sa... ♦ (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... [Perf. s. cuprinséi, part. cuprins. – Var.: coprínde vb. III] – Lat. comprendere (= comprehendere).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CUPRÍNDE cuprínd tranz. 1) A înconjura cu braţele; a îmbrăţişa. ♢ ~ cu ochii a îmbrăţişa cu privirea. Cât cuprinzi (sau vezi) cu ochii pe întinderi foarte mari. 2) fig. A acoperi din toate părţile; a învălui; a învălura; a cotropi; a înfăşura. 3) fig. A lua în stăpânire; a cuceri; a ocupa. 4) fig. (despre gânduri, sentimente, mişcări sociale etc.) A pune stăpânire; a apuca. L-a cuprins un dor mare. 5) (despre recipiente) A avea în interior. 6) (spaţii, terenuri etc.) A umple cu volumul sau cu dimensiunile sale. Livezile cuprind tot terenul cultivat al gospodăriei. 7) (despre texte, cărţi etc.) A include în sine; a conţine; a comporta; a însuma; a întruni; a îngloba. 8) (despre epoci) A avea ca durată. /<lat. comprendere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CUPRÍNDE mă cuprínd intranz. 1) A se strânge (concomitent) în braţe (cu cineva); a se îmbrăţişa. 2) mat. (despre numere) A intra de mai multe ori în alt număr. /<lat. comprendere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cuprínde (cuprínd, cupríns), vb. – 1. A prinde, a apuca ceva de jur împrejur cu braţele. – 2. A îmbrăţişa. – 3. A înconjura, a împresura. – 4. A ocupa, a invada. – 5. A cuceri, a cîştiga. – 6. A se îmbogăţi, a se umfla. – 7. A include, a îngloba. – 8. A înţelege, a pricepe. – 9. A se extinde, a acoperi, a învălui. – 10. A acoperi cheltuielile, a echilibra. – 11. A reprezenta o cantitate. – 12. A conţine. -Lat. comprehēndēre (Puşcariu 451; Candrea-Dens., 1449; REW 2106; DAR); cf. it. comprendere, prov., fr., cat. comprendre, sp., port. comprender, cuvinte în general dezvoltate cu sensurile 1 şi 8. – Der. cuprins, s.n. (împrejmuire; proprietate; ocupaţie, invazie); necuprins, s.n. (infinit); cuprinzător, adj. (încăpător; care cuprinde).
(Dicţionarul etimologic român)

cât cuprinde / încape expr. foarte mult; nelimitat. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

cuprínde vb. (sil. -prin-), ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. cuprínd, perf. s. 1 sg. cuprinséi, 1 pl. cuprínserăm; conj. prez. 3 sg. şi pl. cupríndă; part. cupríns
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CUPRÍNDE vb. 1. v. îmbrăţişa. 2. a apuca. (L-a ~ în braţe.) 3. v. conţine. 4. a include, a îngloba. (Vechea Galie ~ şi Belgia de astăzi.) 5. a avea, a conţine. (Cartea ~ ilustraţii.) 6. v. conţine. 7. (MAT.) a intra, a merge. (4 în 8 se ~ de două ori.) 8. (pop.) a lua. (Vasul ~ 4 litri.) 9. v. încăpea. (Haina nu-l mai ~.) 10. a prinde, a vedea, (fig.) a îmbrăţişa. (Cât ~ cu ochii, cu privirea.) 11. v. copleşi. 12. v. răzbi. 13. a(-l) copleşi, a(-l) răzbi, (înv.) a(-l) răzbate. (L-a ~ setea.) 14. a-l apuca, a-i veni. (L-a ~ ameţeala.) 15. v. trece.
(Dicţionar de sinonime)

CUPRÍNDE vb. v. captura, cotropi, cuceri, invada, împresura, încălca, încercui, înconjura, îndeletnici, învălui, lua, năpădi, ocupa, sechestra.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cu cup cupr cupri cuprin

Cuvinte se termină cu literele: de nde inde rinde prinde