cutremur dex - definiţie, sinonime, conjugare
CUTRÉMUR, cutremure, s.n. 1. Mişcare puternică şi bruscă, verticală, orizontală sau de torsiune a scoarţei pământului, provocată de dislocări subterane, de erupţii vulcanice etc.; seism. 2. Fig. Înfiorare, cutremurare, fior; p. ext. teamă, frică, groază; panică. – Din cutremura (derivat regresiv).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CUTREMURÁ, cutrémur, vb. I. 1. Refl. (Despre pământ) A se zgudui din cauza unui cutremur (1). ♦ Refl. şi tranz. A (se) clătina, a (se) scutura. 2. Refl. şi tranz. Fig. A (se) înfiora, a tresări sau a face să tresară; p. ext. a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta. – Din lat. *contremulare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CUTRÉMUR ~e n. 1) Mişcare bruscă şi puternică a scoarţei pământului, cauzată de dislocări tectonice, erupţii vulcanice etc.; seism. 2) fig. Zguduire nervoasă; înfiorare. /v. a cutremura
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CUTREMURÁ cutrémur tranz. A face să se cutremure. /<lat. contremulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CUTREMURÁ mă cutrémur intranz. 1) A se zgudui sub acţiunea unui cutremur. 2) A se mişca uşor dintr-o parte în alta; a se clătina; a se legăna. 3) fig. (despre persoane) A fi cuprins de fiori; a se speria tare; a se înfiora; a se înspăimânta. /<lat. contremulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cutremurá (cutrémur, cutremurát), vb. – 1. A face să tremure. 2. A scutura, a clătina. – 3. A înfiora, a inspira teamă, a îngrozi. – 4. (Refl.) A se cutremura pămîntul ca urmare a unui seism. – 5. (Refl.) A se speria. – Mr. cutream(b)ur, megl. cutrumur. Lat. *contrĕmŭlāre (Puşcariu 475; DAR). Este de asemenea posibil să fie vorba de o der. internă de la tremura, cu cu- expresiv. – Der. cutremur, s.n. (scuturătură; tremur; seism; teroare); cutremurător, adj. (îngrozitor).
(Dicţionarul etimologic român)

cutrémur s. n. (sil. -tre-), pl. cutrémure
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cutremurá vb. (sil. -tre-), ind. prez. 1 sg. cutrémur, 3 sg. şi pl. cutrémură
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CUTRÉMUR s. (GEOL., MET.) seism, zguduială, zguduire, zguduitură, (înv.) scuturătură. (Un uşor ~ de pământ.)
(Dicţionar de sinonime)

CUTRÉMUR s. v. fior, groază, încrâncenare, înfiorare, înfricoşare, îngrozire, înspăimântare, oroare, spaimă, teroare.
(Dicţionar de sinonime)

CUTREMURÁ vb. 1. a (se) clătina, a (se) scutura, a (se) zdruncina, a (se) zgâlţâi, a (se) zgudui, (înv. şi reg.) a (se) clăti, (înv.) a (se) smăcina. (Seismul ~ casa din temelii.) 2. a se clătina, a dârdâi, a dudui, a tremura, a se zgudui, (Mold. şi Transilv.) a durdui, (înv.) a se ridica. (Se ~ pereţii când trec maşinile.) 3. a se înfiora, a se scutura, a tremura, a tresări. (Calul se ~ din tot corpul.) 4. v. îngrozi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: cu cut cutr cutre cutrem

Cuvinte se termină cu literele: ur mur emur remur tremur