damă dex - definiţie, sinonime, conjugare

damă

[Sinonime]
DÁMĂ, dame, s.f. I. 1. (Înv.) Doamnă, cucoană. ♢ Loc. adj. De damă = femeiesc. 2. Femeie cu moravuri uşoare; prostituată. II. 1. (La jocul de cărţi) Fiecare dintre cele patru cărţi pe care este înfăţişată figura unei femei. 2. (La jocul de şah) Regină. 3. (La pl.) Joc alcătuit din puluri albe şi negre, care se mută după anumite reguli pe o tablă asemănătoare cu cea de şah. III. Scobitură în bordura unei ambarcaţii, în care se sprijină manşonul vâslei. – Din fr. dame, it. dama.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DÁM//Ă ~e f. 1) înv. Femeie (de obicei de la oraş) aparţinând păturilor privilegiate; cucoană. ♢ De ~ femeiesc; pentru femei. 2) Parteneră de dans. 3) peior. Femeie de moravuri uşoare; prostituată. 4) (la jocul de cărţi) Carte pe care este înfăţişată figura unei femei. ~ de pică. 5) (la jocul de şah) Piesă centrală ca importanţă (a doua după rege); regină. ♢ Joc de ~e joc cu fise speciale albe şi negre desfăşurat pe o tablă asemănătoare cu cea de şah. /<fr. dame, it. dama
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dámă (dáme), s.f. – 1. Doamnă, cucoană. – 2. Femeie stricată. – 3. Regină, la cărţile de joc. – 4. Joc cu puluri albe şi negre care se mută pe o tablă asemănătoare cu cea de şah. Fr. dame. – Der. (vulg.) dameză, s.f. (femeie stricată), ca amure(a)ză; damicelă, s.f. (fam., domnişoară), din it. damigella; damist, s.m. (Arg., persoană care frecventează bordelurile); madamă, s.f. (dădacă străină; femeie de serviciu în baruri şi hoteluri; femeie de condiţie inferioară), din fr. madame (nu trebuie să se confunde cu madam, formulă de adresare care se dă uneori în conversaţie, şi care nu are nuanţă depreciativă). Se ştie că, după Corominas, I, 378, sensul 4 al lui damă provine, în realitate de la numele Damasco.
(Dicţionarul etimologic român)

DÁMĂ s.f. I. (Rar) 1. Doamnă, cucoană. ♢ De damă = femeiesc. 2. Femeie de moravuri uşoare, prostituată. II. 1. Carte de joc pe care este desenată figura unei femei. 2. Regină (la jocul de şah). 3. (La pl.) Joc practicat pe o tablă ca cea de şah şi la care se folosesc pioni sau discuri albe şi negre. III. Scobitură în copastia unei ambarcaţii, în care se sprijină manşonul ramei. [< fr. dame, it. dama].
(Dicţionar de neologisme)

DÁMĂ s. f. I. 1. doamnă, cucoană. o de ~ = femeiesc. 2. femeie de moravuri uşoare, prostituată. II. 1. carte de joc pe care este desenată figura unei femei. 2. (la jocul de şah) regină. 3. (pl.) joc practicat pe o tablă ca cea de şah cu pioni sau discuri albe şi negre. III. scobitură în copastia unei ambarcaţii, în care se sprijină manşonul ramei. (< fr. dame, it. dama)
(Marele dicţionar de neologisme)

dámă s. f., g.-d. art. dámei; pl. dáme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DÁMĂ s. 1. (SPORT) regină. (~ la jocul de şah.) 2. regină, (înv.) crăiasă, crăiţă. (~ de pică, la jocul de cărţi.)
(Dicţionar de sinonime)

DÁMĂ s. v. cocotă, cucoană, curvă, doamnă, femeie de stradă, madam, nevastă, prostituată, soţie, târfă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: da dam

Cuvinte se termină cu literele: ma ama