darabană dex - definiţie, sinonime, conjugare

darabană

[Sinonime]
DARABÁNĂ, darabane, s.f. 1. Tobă (mică). ♢ Expr. A bate darabana = a divulga, a da în vileag un secret; a bate toba. A bate darabana în (sau pe) ceva = a bate ritmic în ceva. A vinde (sau a cumpăra) la darabană = a vinde (sau a cumpăra) la mezat. A face (cuiva) spatele darabană = a bate zdravăn (pe cineva). 2. Roată de transmisie făcută din lemn, folosită în anumite instalaţii de săpare a sondelor. – Din ucr., pol. taraban.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DARABÁN//Ă ~e f. Tobă mică. ♢ A bate ~ în (sau pe) ceva a bate cadenţat cu degetele în ceva (cu nervozitate sau de nerăbdare). A bate ~a a) a divulga un secret; b) a răspândi ştiri neverificate. /<ucr., pol. taraban
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

darabánă (darabáne), s.f. – Tobă. – Var. daraban, baraban, baraban(c)ă, barabanci. Tc. dareban „bătaie de tobă”, din (arab.) darb „lovitură” (Scriban; REW 8825; Moldovan 424); cf. ceh., pol., rut. taraban „tobă”, rus. baraban „tobă”, al cărui fonetism explică var. – Der. dărăbuş, s.m. (băţ de tobă); darabangiu, s.m. (persoană care bate la tobă).
(Dicţionarul etimologic român)

a bate darabana expr. a bate ritmic cu degetele într-un obiect de nerăbdare. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

darabánă s. f., g.-d. art. darabánei; pl. darabáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DARABÁNĂ s. v. tobă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: da dar dara darab daraba

Cuvinte se termină cu literele: na ana bana abana rabana