deal dex - definiţie, sinonime, conjugare

deal

[Sinonime]
DEAL, dealuri, s.n. 1. Formă de relief pozitivă care se prezintă ca o ridicătură a scoarţei pământului mai mică decât muntele, dar mai mare decât colina. ♢ Loc. adv. La deal = în sensul urcuşului, în sus. ♢ Loc. prep. (De) la deal de... = mai sus de..., în sus de... ♢ Expr. (Fam.) Dă la deal, dă la vale = se sileşte în toate chipurile, încearcă toate posibilităţile. Greu la deal şi greu la vale = oricum faci, e tot greu. Ce mai la deal, la vale = a) ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace şi încolo, e inutil să mai discutăm; b) să spunem lucrurilor pe nume. Deal cu deal se întâlneşte, dar (încă) om cu om, se spune cu ocazia unei întâlniri neaşteptate, sau în nădejdea unei revederi posibile. 2. (Reg.) Regiune de vii; vie, podgorie. ♢ Zonă a ogoarelor. – Din sl. dĕlŭ.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEAL ~uri n. 1) Ridicătură de teren mai joasă decât muntele, având înălţimea între 200 şi 800 metri. ♢ Ce mai la ~ la vale a) la ce bun atâta vorbă; b) să discutăm la obiect, spunând lucrurilor pe nume. La ~ în sus; înspre culme. 2) fam. Teren arabil din împrejurimile unei localităţi rurale. A pleca la ~. [Monosilabic] /<sl. dĕlu
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

deal (deáluri), s.n. – 1. Colină, formă de vîrf ca o ridicătură de pămînt. – 2. (Arg.) Temniţă. – Mr. deal. Sl. dĕlŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 22; Cihac, II, 92; Tiktin; Conev 38), cf. bg. dijel. – Der. deluros, adj. (accidentat); delean(-ncă), adj. (care locuieşte în regiunea dealurilor). Cf. deli. După Miklosich, Wander., 10, din rom. provine rut. dil’.
(Dicţionarul etimologic român)

deal, dealuri s.n. 1. (intl.) închisoare. 2. fese. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

deal s. n., pl. deáluri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RUJĂ-DE-DEÁL s. v. salvie-albă.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Deal ≠ vale
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dea

Cuvinte se termină cu literele: al eal