decalcifiat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DECALCIFIÁ, decalcifiez, vb. I. Refl. şi tranz. A pierde sau a face ca organismul să piardă calciul din ţesutul osos sau din dinţi. ♦ (Despre ţesuturi) A-şi pierde o cantitate de săruri de calciu. [Pr.: -fi-a-. – Var.: decalcificá, vb. I.] – Din fr. décalcifier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DECALCIFIÁT, -Ă, decalcifiaţi, -te, adj. Care a pierdut calciul, care are o cantitate insuficientă de calciu. [Pr.: -fi-at – Var.: decalcificát, -ă adj.] – V. decalcifia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DECALCIFI//Á ~éz tranz. A face să se decalcifieze.[Sil. -ci-fi-a] /<fr. decalcifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DECALCIFI//Á pers. 3 se ~áză intranz. (despre organisme, ţesuturi osoase etc.) A pierde (total sau parţial) sărurile de calciu din componenţă. [Sil. -ci-fi-a] /<fr. decalcifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DECALCIFIÁ vb. I. tr. A face ca organismul să-şi piardă sau să-şi micşoreze cantitatea de săruri de calciu. ♦ refl. (Despre ţesuturi) A-şi pierde o cantitate de săruri de calciu; decalcifica. [Pron. -fi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. [< fr. décalcifier].
(Dicţionar de neologisme)

DECALCIFIÁ vb. I. tr. a face ca organismul să-şi piardă sau să-şi micşoreze cantitatea de calciu. II. refl. (despre ţesutul osos) a-şi pierde o anumită cantitate de calciu; a se decalcifica. (< fr. décalcifier)
(Marele dicţionar de neologisme)

decalcifiá vb. → calcifia
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: de dec deca decal decalc

Cuvinte se termină cu literele: at iat fiat ifiat cifiat