declarare dex - definiţie, sinonime, conjugare
DECLARÁ, declár, vb. I. 1. Tranz. A anunţa ceva prin grai sau în scris; a spune, a afirma deschis, a face cunoscut. ♦ A face o comunicare cu caracter oficial în faţa unei autorităţi, ♦ A da pe faţă, a mărturisi cuiva un sentiment intim. 2. Tranz. A considera, a califica drept...; spec. a pronunţa asupra cuiva o sentinţă judecătorească. A declara pe cineva repetent. ♦ Refl. A mărturisi despre sine că..., a se recunoaşte ca... Mă declar învins. 3. Tranz. (În expr.) A declara război = (despre state) a anunţa în mod oficial începerea stării de război; fig. a lua o atitudine ostilă, combativă faţă de cineva sau de ceva. A declara grevă = a anunţa în mod oficial începerea unei greve. (Jur.) A declara apel = a face apel. 4. Refl. (Despre procese, fenomene) A lua naştere, a apărea, a se ivi, a începe. 5. Refl. A lua atitudine, a se pronunţa pentru sau contra cuiva sau a ceva. – Din fr. déclarer, lat. declarare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DECLARÁRE, declarări, s.f. Faptul de a (se) declara; declaraţie. – V. declara.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DECLARÁ declár tranz. 1) A aduce la cunoştinţă (pe cale orală sau scrisă). 2) (intenţii, acţiuni) A comunica în mod oficial. 3) (sentimente, ataşamente, atitudini) A face să fie cunoscut; a mărturisi. 4) (persoane) A califica, având la bază anumite circumstanţe sau motive. 5) (persoane) A învinui printr-o declaraţie; a pârî; a denunţa; a turna. /<fr. déclarer, lat. declarare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DECLARÁ mă declár tranz. 1) A lua o atitudine; a-şi expune o părere; a se pronunţa (pentru sau contra ceva). 2) (despre procese, fenomene) A începe brusc şi cu violenţă; a se stârni; a se dezlănţui; a izbucni; a se declanşa; a irupe. /<fr. déclarer, lat. declarare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DECLARÁ vb. I. 1. tr. A spune, a afirma, a face cunoscut (ceva). ♦ A comunica ceva oficial în faţa unei autorităţi. ♦ A mărturisi. 2. tr. A proclama. ♦ A pronunţa asupra cuiva o sentinţă judecătorească. 3. refl. A se pronunţa public, a lua atitudine pentru sau împotriva cuiva sau a ceva. [P.i. declár. / < fr. déclarer, cf. it., lat. declarare].
(Dicţionar de neologisme)

DECLARÁRE s.f. Faptul de a declara; declaraţie. [< declara].
(Dicţionar de neologisme)

DECLARÁ vb. I. tr. 1. a spune, a afirma, a face cunoscut (ceva). ♢ a comunica ceva oficial în faţa unei autorităţi. ♢ a mărturisi. 2. a proclama. ♢ a pronunţa asupra cuiva o sentinţă judecătorească. II. refl. 1. a începe, a izbucni, a se manifesta. 2. a se pronunţa public, a lua atitudine pentru, ori împotriva cuiva, sau a ceva. (< fr. déclarer, lat. declarare)
(Marele dicţionar de neologisme)

declará vb. (sil. -cla-), ind. prez. 1 sg. declár, 3 sg. şi pl. decláră
(Dicţionar ortografic al limbii române)

declaráre s. f. (sil. -cla-), g.-d. art. declarării; pl. declarări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DECLARÁ vb. 1. v. afirma. 2. a comunica. (A ~ ziariştilor ...) 3. v. susţine. 4. a anunţa. (Preşedintele ~ deschisă şedinţa.) 5. v. destăinui. 6. v. mărturisi. 7. v. recunoaşte. 8. a opina, a se pronunţa. (Se ~ în favoarea proiectului.) 9. v. proclama. 10. v. apărea. 11. v. izbucni.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dec decl decla declar

Cuvinte se termină cu literele: re are rare arare larare