defini dex - definiţie, sinonime, conjugare
DEFINÍ, definesc, vb. IV. Tranz. A da o definiţie. ♦ A determina, a delimita, a stabili cu precizie, a preciza; a contura, a caracteriza pe cineva. ♦ Refl. A se autocaracteriza. – Din fr. définir, lat. definire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DEFIN//Í ~ésc tranz. 1) (concepte, noţiuni) A determina printr-o formulă concisă, indicând ansamblul de caractere specifice; a prevedea cu o definiţie. 2) A stabili cu exactitate; a preciza; a delimita; a determina. 3) (cuvinte) A descrie, stabilind sensurile. 4) (persoane, lucruri) A descrie, indicând trăsăturile esenţiale; a caracteriza. /<fr. définir, lat. definire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DEFIN//Í mă ~ésc intranz. (despre persoane) A se caracteriza pe sine însuşi. /<fr. définir, lat. definire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DEFINÍ vb. IV. tr. A da o definiţie. ♦ A preciza, a delimita. ♦ refl. A se autocaracteriza. [< fr. définir, it., lat. definire].
(Dicţionar de neologisme)

DEFINÍ vb. I. tr. a da o definiţie; a explica sensurile unui cuvânt, ale unei noţiuni. ♢ a determina, a preciza, a delimita; a caracteriza pe cineva. II. refl. a se autocaracteriza. (< fr. définir, lat. definire)
(Marele dicţionar de neologisme)

definí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. definésc, imperf. 3 sg. defineá; conj. prez. 3 sg. şi pl. defineáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DEFINÍ vb. 1. v. caracteriza. 2. a se autocaracteriza, a se autodefini, a se caracteriza. (Se ~ veridic în memoriile sale.) 3. v. determina.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de def defi defin

Cuvinte se termină cu literele: ni ini fini efini